0-1436-001cbcf893b2e6db80bab11e65c432c3.jpgLocuinţele s-au ieftinit, dar nu suficient pentru ca numărul cumpărătorilor să crească. Dimpotrivă, singurul lucru care creşte în această ecuaţie este timpul de vânzare al unei construcţii.

Timpul mediu de vânzare al unui imobil a crescut în ultimele 3 luni cu aproximativ 15-20% faţă de primul trimestru din 2008, conform unei analize realizată de portalul imobiliar magazinuldecase.ro. Dacă în primul trimestru timpul mediu pentru vânzarea unei garsoniere era de aproximativ 30 de zile, acum aceasta valoare a ajuns la aproximativ 35-36 de zile.

Potrivit studiului, timpul mediu de vânzare pentru un apartament cu două camere este în prezent de aproximativ 50-52 de zile, iar în cazul apartamentelor cu trei camere această valoare depăşeşte 60 de zile, mai spune studiul magazinulde case.ro. Şi reprezentanţi companiei imobiliare RE/MAX România, spun că timpul mediu de vânzare a ajuns la 12 săptămâni. Dacă însă preţul de vânzare este cu 10- 30 % sub preţurile actuale de pe piaţă, clădirea sau locuinţa se vinde în maxim 30 zile.

"Faptul că la ora aceasta se discută despre acest lucru, accentuează şi mai tare acest lucru. Există însă şi elemente fundamentale care ţin de strîngerea şurubului, de elementele şi oportunităţile de creditare. Preţurile au crescut în ultimii ani într-un ritm nesustenabil", a declarat Adrian Şişchin, director regional, REMAX România.

Conform statisticilor RE/MAX, perioada în care o proprietate beneficiază de interes maxim din partea potenţialilor cumparatori este în prezent de cinci saptamâni. După acest termen, interesul cumpărătorilor pentru proprietate se diminuează, ajungând la circa 15%, începând din săptămâna a 7-a de staţionare pe piaţă, fiind nevoie de repoziţionarea proprietăţii ca şi preţ, astfel încât interesul faţă de aceasta să crească din nou. Timpul de vânzare a unei locuinţe poate fi influenţat totuşi de o evaluare corectă. Aceasta poate determina obţinerea unui preţ mai bun, într-un termen de timp rezonabil. La acest factor se mai adaugă pregătirea locuinţei pentru vânzare prin remedierea eventualelor defecţiuni la instalaţii sau prin refacerea tencuielii şi a finisajelor.

Sursa

21 July 2008