Apartamentul a fost vandut de doua ori in acelasi timp
Libertatea - 30.11.2005
 


Maria S., Constanta: Proprietarul de la care am cumparat un apartament a vandut de doua ori: prima data mie si a doua oara altei persoane care si-a transcris titlul inaintea mea. Ce pot sa fac, avand in vedere ca am intrat deja in posesia imobilului?

Bunul in cauza v-a fost vandut si predat printr-un inscris sub semnatura privata, fara ca dv. sa va transcrieti, insa, titlul de dobandire a apartamentului. Ulterior, fostul proprietar a revandut altui cumparator, de data aceasta prin act autentic urmat de transcriere. Cel de al doilea cumparator are un drept mai puternic pentru ca a fost singurul care si-a transcris titlul de proprietate.

Daca vanzatorul ar fi fost neproprietar si ar fi instrainat lucrul altuia, transcrierea nu ar fi avut ca efect transmiterea dreptului de proprietate pentru ca nimeni nu poate transfera altuia mai multe drepturi decat el insusi are. In cazul analizat e vorba de o dubla vanzare a unui bun. Prima vanzare e valabil incheiata intre parti, dar ea nu e opozabila tertilor pentru ca nu a fost respectata cerinta publicitatii imobiliare. Dv. veti suporta sanctiunea inopozabilitatii transcrierii, din neglijenta, a actului juridic translativ de proprietate. Legea ocroteste pe cel de al doilea cumparator care si-a transcris primul actul. El e tert fata de inscrisul sub semnatura privata incheiat de dv. cu proprietarul, putand invoca inopozabilitatea acestui act. O varianta pentru solutionarea problemei ar fi probarea fraudei vanzatorului si a celui de al doilea cumparator impotriva dv. Astfel, beneficiul transcrierii inceteaza, iar vanzarea-cumpararea transcrisa e nula absolut. Puteti sa va intoarceti impotriva vanzatorului cu o actiune in garantie pentru evictiune, daca veti pierde proprietatea apartamentului in favoarea celui de al doilea cumparator. In aceasta situatie, vanzatorul va trebui sa va plateasca: pretul primit de la dv. pentru apartament; cheltuielile de judecata plus cheltuielile contractului (autentificare, taxe de timbru); daune-interese.

Din cauza lipsei de spatiu si  a insuficientei informatiilor furnizate, pentru amanunte puteti suna la telefon:  021/ 311.90.45

Avocat prof. univ. dr. Florea Magureanu
Prodecan Facultatea de Drept, Universitatea Romano-Americana

Libertatea

30 November 2005