Activitate intensă pe piaţa rezidenţială a Arabiei Saudite. În timp ce în alte state domneşte îngrijorarea, în Regatul petrolului, banii nu sunt o problemă. Drept urmare, boomul imobiliar nu a putut fi ocolit. Cu un deficit de peste un milion de locuinţe, Arabia Saudită a atras atenţia dezvoltatorilor internaţionali.

23975-riyadh.jpgPreţul petrolului se măreşte continuu, economia Arabiei Saudite a crescut cu 6,5% în 2011 (cea mai însemnată creştere din ultimii opt ani), numărul locuitorilor creşte cu repeziciune, chiriile sunt din ce în ce mai ridicate, iar randamentele din chirii sunt spectaculoase (8-10% anual). Cu o piaţă a creditelor ipotecare aproape neexploatată, impulsionată de modificări legislative şi de interesul investitorilor străini, este puţin probabil ca piaţa imobiliară să intre pe o pantă descendentă în viitorul apropiat, spun analiştii internaţionali.

Preţul locuinţelor a crescut câte puţin, dar constant, în ultimii zece ani. Între 2002 şi 2005, preţul locuinţelor a urcat cu circa 14% anual, în timp ce preţul terenurilor a crescut cu circa 16% anual, conform datelor NCBC, cea mai mare instituţie financiară din Orientul Mijlociu.

Pe parcursul anului trecut, preţul locuinţelor a crescut în cele mai importante oraşe (faţă de 2010):

  • Jeddah – preţul caselor a urcat cu 15% (preţ mediu: 1.061 dolari/mp), iar cel al apartamentelor a crescut cu 14% (preţ mediu: 653 dolari/mp)
  • Capitala Riyadh – preţul caselor a urcat cu 9% (preţ mediu: 840 dolari/mp), iar cel al apartamentelor a crescut cu 8% (preţ mediu: 762 dolari/mp)
    şi chiriile au înregistrat creşteri semnificative în 2011, comparativ cu anul precedent:

De asemenea, și chiriile au înregistrat creşteri semnificative în 2011, comparativ cu anul precedent:

  • Riyadh – chiria medie a ajuns la 72 dolari/mp pentru case, în creştere cu 17%. Pentru apartamente, chiria medie este de 59 dolari/mp, în creştere cu 14%
  • Jeddah – chiria medie a ajuns la 93 dolari/mp pentru case, în creştere cu 11%. Pentru apartamente, chiria medie este de 70 dolari/mp, în creştere cu 7%

Petrolul, motorul boom-ului economic

Arabia Saudită este unul dintre cele mai prospere state, mulţumită preţului ridicat al petrolului. Mai mult de 75% din încasările statului provin din afaceri legate de petrol şi circa 90% din veniturile din exporturi. Arabia Saudită este cel mai mare producător şi exportator de petrol din lume, astfel că este liderul Organizaţiei ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

După criza petrolului de la începutul anilor ’70, saudiţii au învăţat să fie mai atenţi la modul în care cheltuiesc petro-dolarii. Drept urmare, au reinvestit sume mari în piaţa imobiliară, încurajând astfel investiţiile internaţionale.

După recesiunea din anii ’90, autorităţile au luat o serie de măsuri, pentru a stimula dezvoltarea serviciilor. În anul 2000, au fost votate noi legi care vizau achiziţiile imobiliare, dintre care cea mai importantă a fost cea prin care li se permite rezidenţilor fără cetăţenie să deţină o locuinţă. Pentru a preveni speculaţiile, străinii nu au voie să-şi vândă locuinţele decât după minimum cinci ani de la achiziţie.

Arabia Saudită are un deficit de peste un milion de locuinţe

Stocul de locuinţe din Arabia Saudită devine insuficient, deoarece populaţia creşte cu repeziciune, cu circa 2% anual. Aproape jumătate din populaţia Regatului este formată din persoane cu vârsta sub 20 ani, astfel că majoritatea cumpărătorilor de locuinţe este reprezentată de tineri din clasa mijlocie, aflaţi la prima achiziţie. În plus, există circa 5,5 milioane de angajaţi străini, ceea ce accentuează lipsa de locuinţe. Conform Banque Saudi Fransi, între 2012 şi 2015, trebuie construite circa 275.000 unităţi locative anual pentru a acoperi cererea.

Gradul de împroprietărire este sub 35%, în principiu din cauza lipsei creditelor ipotecare. În prezent, mai puţin de 1% din achiziţiile de locuinţe sunt finanţate de instituţii financiare, conform companiei CB Richard Ellis.

Guvernul lansează proiecte imobiliare de anvergură

Guvernul saudit vrea să acopere cererea din segmentul rezidenţial şi din sectorul comercial, încercând să stimuleze şi investiţiile străine. Astfel că a început construcţia a patru „oraşe integrate economic” şi are în plan, pentru anul acesta, lansarea altor două. Aceste proiecte vor crea peste 1,3 milioane locuri de muncă şi vor adăposti peste 4,5 milioane locuitori, aducând circa 150 miliarde dolari la Produsul Intern Brut. Conform calculelor Autorităţii de Investiţii Generale a Arabiei Saudite, în urma acestor proiecte, până în anul 2020, PIB-ul pe cap de locuitor va ajunge la 33.500 dolari.

King Abdullah Economic City (KAEC) – amplasat în Rabigh, la nord de Jeddah, proiectul se desfăşoară pe o suprafaţă de 168 milioane mp. Este programat să fie finisat în 2016, iar valoarea investiţiei este de 26,7 miliarde dolari. Include 260.000 apartamente şi 56.000 vile.

Prince Abdulaziz bin Mousaed Economic City (PABMEC) – este în Hail, la nord de Riyadh şi se desfăşoară pe o suprafaţă de 156 milioane mp. Început în 2006, va fi finalizat în 2018, iar valoarea investiţiei se ridică la 8 miliarde dolari. Se vor dezvolta 30.000 unităţi rezidenţiale.

Knowledge Economic City (KEC) – este amplasat în Medina şi se desfăşoară pe o suprafaţă de 4,8 milioane mp. Va fi finisat în 2014, iar investiţia este de 6,7 miliarde dolari. Va conţine 30.000 unităţi rezidenţiale.

Jazan Economic City (JEC) – este în oraşul Jizan, la sud de Jeddah, pe 100 milioane mp. A fost finisat la sfârşitul anului trecut, după o investiţie totală de 27,2 miliarde dolari. Include zone rezidenţiale, cu facilităţi complete.

CITEȘTE ȘI Criza a inversat polii imobiliari în Dubai: clientul dictează, proprietarul ieftineşte

 

22 March 2012