Anul a demarat cu promisiuni investitionale de cateva miliarde de euro

Inceputul de an nu dezminte pronosticurile pentru 2008 referitoare la piata imobiliara. In ultimele doua-trei saptamani, noi jucatori internationali au anuntat intentii de investitii cifrate la mai multe miliarde de euro. Asa cum ne-am obisnuit deja, majoritatea vizeaza piata rezidentiala, dar se incearca si mixarea acestui sector cu alte domenii cum ar fi turismul sau industria de entertainment.
Poate cea mai importanta veste a inceputului de an este venirea capitalului arab. Compania Fortune Group din Dubai (EAU) a anuntat ca va lansa in curand doua proiecte imobiliare in Romånia, in valoare de cateva miliarde de euro.
In prezent, investitiile in imobiliarele europene realizate de companiile din Orientul Mijlociu se ridica la 4 miliarde euro (date valabile pentru jumatatea anului 2007). Din acest punct de vedere, banii pe care grupul Fortune din Dubai intentioneaza sa-i investeasca in real estate-ul autohton vor pune Romania pe un loc important pe harta europeana, mai ales ca, la nivelul continentului, volumul investitiilor imobiliare cu capital arab va ajunge la circa 10 miliarde euro in anii 2009-2010.

Doua proiecte de amploare
Proiectele Fortune din Romania vor fi dezvoltate in colaborare cu firma Sadek Architects SRL si prevad construirea a doua ansambluri rezidentiale care includ si componente de turism si ingrijire a corpului. Primul proiect va fi un complex rezidential si comercial am-plasat in zona litoralului romanesc. Complexul se va intinde pe un teren de peste doua sute de hectare si va fi compus din apartamente, un hotel de cinci stele si zone de servicii body care. Al doilea proiect, localizat intr-o zona de munte din Transilvania, va fi destinat exclusiv unor dezvoltari rezidentiale axate pe infrastructura unei statiuni de schi (iarna) si terenuri de golf (vara). Amploarea proiectelor si costurile fac din aceste investitii cea mai mare afacere realizata de un dezvoltator din Emirate in Romania si una dintre cele mai mari pe plan global. „Am fost hotarati sa intram pe piata imobiliara est-europeana prin intermediul unui pro-iect major pentru ca experienta se obtine independent de amploarea proiectelor, a declarat Syed Mu-hammad Ali, CEO Fortune Group, citat de site-ul ameinfo.com. Preferam sa ne facem simtita prezenta prin proiecte de mare amploare intr-un stat, decat sa ne implicam in investitii mici in jurul lumii. Decizia de a investi in Romania a fost luata dupa un studiu de doi ani al conditiilor pietei romanesti“, a lamurit CEO Fortune Group.
Un factor hotarator in alegerea Romaniei ca destinatie de investitii a fost raportul WTTC (World Travel and Tourism Council), care plasa tara noastra pe locul patru intr-o lista cu cele mai dinamice tari din punctul de vedere al dezvoltarii sectorului de turism (7,9% crestere anuala in perioada 2007-2016).
In mare parte, cele doua proiecte se vor adresa comunitatii de expati. De la anuntarea intentiei de investitii in Romania, multi cumparatori straini s-au inscris pe liste pentru achizitionarea unui apartament de lux.
Fortune Group este un important developer de proprietati comerciale din Dubai. Printre cele mai importante proiecte lansate in Dubai pot fi mentionate Fortune Bay, Fortune Tower, Crystal Tower sau, cel mai important proiect, Burj al Alam. Acesta din urma - un zgarie-nori de 501 metri inaltime, aflat in constructie in zona Business Bay din Dubai - „risca“ sa devina cea mai inalta cladire comerciala din lume. Va avea 74 de etaje cu spatii de birouri, o zona de retail la baza cladirii, un hotel, plus un aparthotel in restul de 27 de etaje din varful imobilului. Finalizarea proiectului este prevazuta pentru anul 2010.

Bucurestiul e interesant pentru investitori
Alte doua grupuri internationale au depasit faza „cercetarilor“ si s-au hotarat sa treaca la treaba pe piata rezidentiala bucuresteana. Grupul Benny Steinmetz Group (BSG) anunta dublarea investitiilor deja incepute pe piata din Bucuresti si pornirea unor proiecte in afara Capitalei. Astfel, pana in 2010 compania prevede atingerea unei cifre de afaceri de un miliard de euro. La randul lor, reprezentantii Ablon, companie nou-intrata pe piata, au anuntat ca vor investi 160-170 milioane euro într-un ansamblu de 2.100 de locuinte în Capitala.

BSG se extinde in Ilfov si Prahova
Divizia imobiliara a grupului BSG, compania Seven Hills, are în curs de derulare proiecte rezidentiale în valoare de 500 milioane euro si intentioneaza sa-si diversifice portofoliul de investitii cheltuind si pentru sectoare precum office si comercial, anunta oficialii companiei.
Tot prin Seven Hills, BSG va dezvolta mai multe proiecte pe segmentul rezidential din Bucuresti si în zonele limitrofe Capitalei. Astfel, firma va începe în acest an constructia unui ansamblu cu aproximativ 1.000 de apartamente, o investitie totala de circa 90 milioane euro. De asemenea, dezvoltatorul asteapta autorizatiile necesare pentru începerea unui proiect rezidential în cartierul Cotroceni, în apropierea Gradinii Botanice, care va cuprinde 900-1.100 apartamente, valoarea investitiei fiind evaluata la 100 milioane euro. Alte circa 2.000-3.000 de vile urmeaza sa fie construite în localitatile Saftica si Corbeanca, pe terenuri cu o suprafata totala de 150 hectare. În plus, compania va începe, în luna aprilie a acestui an, la Ploiesti, constructia unui complex cu circa 250 apartamente, în care va investi aproximativ 20 milioane euro.
Primul proiect al dezvoltatorului pe piata româneasca este West Park Residential, amplasat în zona Militari din Bucuresti, o investitie de 120 milioane euro, cu un total de 1.400 de apartamente. Proiectul va fi finalizat integral în anul 2011, primele doua etape ale investitiei, reprezentând circa 700 de apartamente, urmând sa fie inaugurate în august 2008, respectiv în 2009.

Ablon incepe din sectorul 6
Compania de dezvoltare imobiliara Ablon Group, înregistrata în insulele Guernsey, va construi în urmatorii patru-cinci ani mai mult de 5.000 de locuinte în România. Firma a intrat pe piata româneasca în 2006, pâna în prezent aceasta investind 43,3 milioane euro în achizitia de terenuri.
Primul sau proiect, complexul Sunset Residences, localizat pe Bulevardul Timisoara, va inghiti 160-170 milioane euro, in final urmand sa fie livrate pe piata circa 2.100 de apartamente.
Complexul va cuprinde zece imobile cu 16 etaje si va fi realizat în trei etape pâna în anul 2011. Lu-crarile de constructie vor fi initiate în luna februarie 2008, urmând ca prima faza, ce cuprinde patru cladiri, sa fie finalizata în termen de 20-24 de luni.
Imobilele vor include garsoniere cu o suprafata construita de 58 de metri patrati, apartamente de doua camere, de 75-90 de metri patrati, cu trei camere, de 120-180 de metri patrati, si cu patru camere având o arie de 170 de metri patrati. Complexul va avea, de asemenea, apartamente de tip mini-penthouse, desfasurate pe 230 metri patrati fiecare, si duplexuri de 400-425 metri patrati. Pretul mediu de vânzare este de 1.250 de euro pe metru patrat fara TVA. Investitia este finantata în cea mai mare parte prin credite acordate de Banca Comerciala Româna, compania utilizând, de asemenea, si surse proprii.
In afara de acest proiect, Ablon mai are vederi rezidentiale pe terenuri de la periferia Capitalei. Astfel, compania a cumparat doua terenuri în zona Pipera din Bucuresti, de 3,3 hectare si 4 hectare, si unul în Mogosoaia. Pe terenul de patru hectare va fi dezvoltat un ansamblu mixt, care va cuprinde 1.000 de locuinte, la care se adauga o zona de spatii de birouri si comerciale totalizând 28.000 de metri patrati. Valoarea de piata a proiectului este estimata la 185-205 milioane euro. Pe cealalta suprafata de 3,3 hectare compania a anuntat, la momentul achizitiei, în luna octombrie a anului trecut, ca va construi alte 1.000 de apartamente si spatii comerciale, investitia totalizand 120-140 milioane euro. Pentru Mogosoaia, planurile dezvoltatorului prevad construirea unui numar de 116 vile, o investitie estimata la 18,1 milioane euro.

Noile tinte ale investitorilor
Dezvoltatorii predominanti in piata continua sa fie companiile provenite din zona mediteraneeana, de origine israeliana, urmate de firme spaniole si turcesti. Acestora li se adauga firme irlandeze, precum si o serie de dezvoltatori autohtoni care au reusit sa se capitalizeze gratie proiectelor demarate la costuri anterioare marilor scumpiri rezidentiale de dupa anul 2003. In afara unor „nou-veniti“ precum Ablon sau Fortune Group, nume mari care urmeaza sa puna pe picioare afaceri imobiliare de sute sau chiar miliarde de euro sunt Opus Development (Turcia), Fadesa sau Gea Prasa (Spania).
Ca o tendinta generala a pietei, se va observa in acest an reorientarea dezvoltatorilor catre zonele mai putin explorate pana acum ale Capitalei, dar si catre zonele periferice. Astfel, s-au anuntat noi proiecte in zona de vest (Chiajna, Rosu, Chitila), in est (Titan, Theodor Pallady, Pantelimon) si in sud (Berceni, Popesti-Leordeni, Jilava).
Desi nordul continua sa fie lider al concentrarii proiectelor rezidentiale, dezvoltarea de proiecte in mod haotic, mai ales in Pipera, a fost temperata in mare parte de cresterea vertiginoasa a pretului la terenuri, dar si de lipsa unei infrastructuri adecvate. Mai nou, se observa o extindere a ariei de interes rezidential din partea marilor operatori catre localitati precum Stefanesti, Tunari, Saftica sau Corbeanca.

Sursa

15 January 2008