Pe data de 29.10.2008, reprezentanţii Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI) au avut o întâlnire cu Dan Vlaicu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului. Cu această ocazie au înaintat un punct de vedere oficial al asociaţiei privind textul viitoarei ordonanţe, în acesta fiind sugerate o serie de modificări şi completări.

De exemplu, articolul 94,

1. Forma iniţială: „În cazul serviciilor de intermediere imobiliară, consumatorul va fi informat în scris, corect, complet şi precis, încâ din faza precontractuală, cu privire la: preţurile practicate în piaţă, pentru tipul de imobil ce urmează a se tranzacţiona;

ARAI:
(n.r. a ţinut să se precizeze) :"Agenţia poate informa clientul referitor la imobilele din baza proprie de date; în situaţia în care se doreşte raportare la o grilă de referinţă, vă aducem la cunoştiinţă că acesta nu există şi nici nu există o autoritate competentă în a o stabili"

2. Statutul planificării şi dezvoltării zonei, în baza planului urbanistic zonal;

ARAI: "Este o informaţie care trebuie furnizată de Primărie/Urbanism printr-un certificat de urbanism care se eliberează la cererea Proprietarului. Pe de altă parte aceste informaţii sunt improprii în cazul construcţiilor deja edificate."

3. Reglementările locale aplicabile;

ARAI: "Este o clauză foarte generală şi extrem de interpretabilă".

Ruxandra Cleciu, Presedinte ARAI
Ruxandra Cleciu, preşedintele ARAI, menţionează:

"În contextul în care serviciile de intermediere imobiliară sunt platite prin comision numai în cazul în care tranzacţia se finalizează credem ca este inoportun sa oferim gratuit consultanţă imobiliară.

Agenţia imobiliară oferă în cadrul serviciului de intermediere imobiliară:

• informaţii despre imobil în limita în care acestea sunt de natură descriptivă, vizibile fiind în cadrul inspecţiei imobilului;

• date despre statutul juridic al imobilului pe baza informaţiilor obţinute de la proprietar sau reprezentantul legal al acestuia;

• informaţii despre actele şi paşii necesari derularii tranzacţiei;

• valoarea comisionului perceput pentru serviciile prestate;

• costurile estimative ale tranzacţiei altele decat cele care se referă la credite.

În situaţia în care clientul doreşte o cercetare preliminară referitoare la preţurile de piaţă are posibilitate să contracteze (contra cost) cu Agenţia Imobiliară acest studiu.

În situaţia în care clientul doreşte o cercetare preliminară referitoare la statutul juridic al unui bun imobil are posibilitate să contracteze acestă cercetare(contra cost) cu Agenţia imobiliară sau cu un prestator de servicii juridice."

22 November 2008