În ciuda dezinteresului manifestat față de asigurarea obligatorie a locuințelor, portofoliul PAID – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale este în continuare în creștere. De altfel, potrivit cifrelor prezentate de organizație, numărul polițelor subscrise a fost dublu față de anul 2013, în ciuda încetinirii de ritm de la sfârșitul anului trecut.

36166-asigurare_locuinte.jpgPotrivit PAID, anul trecut s-a încheiat cu un număr de 1,49 de milioane de polițe subscrise, dublu față de 2013. Maximul subscrierilor a fost atins în luna septembrie, când erau 1,57 de milioane de polițe. Scăderea este justificată de faptul că un număr de clienți cărora le-a expirat polițele, nu au întocmit unele noi.

Cele mai des cumpărate polițe de asigurare sunt cele de tip A, respectiv cele de 20 euro. Aproape toți clienții le aleg pe acestea: 91,2% dintre asigurați, potrivit datelor oferite de PAID. Restul de 8,8% au optat pentru polițele de tip B, cele de 10 euro. În total, clienții care au cumpărat polițele de tip A au plătit în anul 2014 o sumă cumulată de 27,2 milioane euro, în timp ce clienții care au achiziționat polițe de tip B au plătit cumulat o sumă de 1,3 milioane euro.

Polițele oferă despăgubiri de 10.000 respectiv 20.000 euro, în anumite condiții

Pentru cei care dețin polițe de tip A, este important de știut că acestea acoperă daunele produse de inundații, alunecări de teren și cutremur. Dar există o limită pentru despăgubire, respectiv 20.000 euro, sumă care se aplică exclusiv în cazul locuințelor cu structura de rezistență solidă. Pentru clienții care au achiziționat polițe de tip B, suma asigurată scade la 10.000 euro, în condițiile în care locuințele au pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic.

Polițele de tip PAD sunt obligatorii și pentru cei care au asigurări facultative

În ciuda ritmului greoi prin care românii aderă la PAID, această asigurare este obligatorie pentru toți proprietarii de locuințe, inclusiv pentru cei care dețin deja o asigurare facultativă. Cei care aleg să nu facă acest demers, riscă amenzi de până la 500 lei, în cazul în care sunt descoperiți de autoritățile locale. Potrivit statisticilor, în România există peste opt milioane de locuințe.

19 January 2015