Primele de asigurare obligatorie a locuinței fac subiectul unei noi controverse, pe piața asigurărilor. Deciziile legale luate pentru a crește numărul celor care își respectă obligativitatea asigurării locuinței, au condus la scăderea numărului de asigurări facultative încheiate. Acest lucru pericilitează poziția întregii pieți a asigurărilor, unde companiile nu mai pot vinde produse de asigurare alternativă a locuinței fără să le solicite clienților să prezinte asigurarea obligatorie a locuinței. 

39946-asigurare_locuinta.jpgPolițele de asigurare facultative sunt un problematic subiect al pieței asigurărilor, în ultimii ani. Un act obligatoriu, dar pe care mulți români îl neglijează cu desăvârșire. Este greu să le spui celor mai sărmani dintre proprietari faptul că trebuie să plătăească o sumă obligatorie pentru a-și proteja locuința, fie vorba despre 10 sau 20 de euro. Dar nu există un grad mai important de cooperare nici din partea proprietarilor cu venituri medii sau mari. Numărul celor care întocmesc asigurările obligatorii pentru locuințe crește de la an la an, dar rămâne procentual insignifiant, raportat la majoritatea pieței.

„În opinia mea, polițele emise de PAID Romania, al cărui portofoliu a depășit 1,6 milioane de polițe, vor depăși la finele acestui an contractele facultative, care în 2015 au scăzut la 1,79 milioane de polițe, de la 1,83 milioane în 2014. O altă cauză este falimentul Astra, care avea o expunere semnificativă pe acest segment de piață. Nu se știe unde s-a dus portofoliul Astra și cât anume a fost reînnoit”, a declarat Aurel Badea, responsabil Secțiune Asigurări de bunuri și proprietăți în cadrul UNSAR.

Împuținarea polițelor facultative este problematică pentru un domeniu unde profitabilitatea este de până în 20%

Pentru a vine mai multe polițe obligatorii, autoritățile au ajuns să folosească diferite tertipuri legale, pentru a forța proprietarii de locuințe să solicite acest act. Ultima astfel de manevră este solicitarea poliței obligatorii de la cei care vor să întocmească o poliță de asigurare opțională. Această modificare a crescut treptat numărul clienților care au plițe de asigurare obligatorii, dar au condus și la un efect mai puțin plăcut: renunțarea clienților la orice tip de poliță de asigurare.

O parte dintre clienții care dețineau polițe facultative, au considerat că polițele obligatorii le sunt suficiente acum. Alții au preferat să renunțe cu totul la asigurare. În orice caz, vorbim despre un regres al polițelor facultative, ceea ce conduce la reducerea afacerilor companiilor de asigurări, cu impact asupra rezultatului financiar. Un lucru dificil, pentru un segment unde profitabilitatea este de 15-20%”, arată reprezentantul UNSAR.

Scăderea numărului de asigurări facultative a condus la subscrieri de 336 milioane de lei anul trecut, în comparație cu aproape 350 de milioane de lei, cât a fost în 2014. În paralel, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a subscris prime de 135 milioane de lei, o creștere de 6,3% față de 2014. Asigurările obligatorii trebuie încheiate de toți proprietarii de locuințe, indiferent de structura casei sau zona în care se află aceasta. Ele apără împotriva riscurilor catastrofice, respectiv cutremur, alunecări de teren sau inundații, în limita a 10.000 sau 20.000 de euro, în funcție de tipul de asigurare încheiată. Astfel, clienții au două variante de plată: prime de asigurare cu valoare de 10 euro sau 20 de euro.

CITEȘTE ȘI:

18 April 2016