Asigurarea obligatorie a locuintelor vine in vara



Evenimentul Zilei - 27.12.2006
Cea mai ieftina polita facultativa costa 67 de euro pe an si acopera mai multe riscuri.

Asigurarea locuintelor nu va deveni obligatorie de la 1 ianuarie 2007, ci de la 1 iulie, potrivit consilierului ministrului administratiei si internelor, Radu Mircea Popescu. Motivul? Autoritatile nu au dorit sa promulge actul normativ care va reglementa obligativitatea asigurarii locuintelor ca ordonanta de urgenta, ci au dorit ca acesta sa fie lege. Iar pentru aceasta, proiectul de act normativ trebuie sa fie mai intai aprobat de parlament.

Ce se asigura

Locuintele vor trebui asigurate impotriva a trei riscuri: inundatii, alunecari de teren si cutremure. De retinut ca politele obligatorii vor acoperi numai pagubele provocate de unul din cele trei riscuri.

Cu alte cuvinte, proprietarii care cumpara aceste polite vor primi despagubiri numai pentru pagubele produse de un cutremur, o inundatie sau o alunecare de teren, dar daca locuinta le este distrusa integral de un incendiu nu vor primi niciun leu. Daca un proprietar are insa o polita de asigurare facultativa care acopera si cele trei riscuri mentionate, el nu mai trebuie sa cumpere si o polita obligatorie.

Cat costa polita

Asigurarea obligatorie a locuintei va costa 10 sau 20 de euro, in functie de materialele din care este construit imobilul. Pentru apartamente si case din caramida arsa polita va costa 20 de euro, iar suma maxima pe care o vor primi ca despagubire asiguratii este de 20.000 de euro.

In cazul caselor ridicate din valatuci, caramida nearsa sau chirpici, polita va costa 10 euro. Proprietarii acestora vor fi despagubiti in consecinta cu doar 10.000 de euro in cazul in care locuinta lor va fi distrusa de o inundatie, de o alunecare de teren sau de un cutremur.

Asigurarea obligatorie nu tine cont de valoarea locuintei.

Adica, pentru un apartament de doua camere din Sighisoara si pentru unul de patru camere din centrul Capitalei, polita va costa tot 20 de euro. In schimb, aceasta asigurare este una de tip prim risc: in cazul in care locuinta este distrusa partial, iar valoarea pagubelor este de 30.000 de euro, proprietarul acesteia primeste suma maxima asigurata: 20.000 de euro.

In cazul asigurarilor facultative, suma pentru care este asigurata o locuinta este calculata in functie de valoarea acesteia, iar despagubirea primita de proprietar poate egala valoarea pagubelor.

Ce ofera asigurarile facultative

Politele de asigurare a locuintelor acopera nu numai cele trei riscuri pe care le va acoperi asigurarea obligatorie, dar si multe altele. De exemplu, primele riscuri pe care le asigura societatile de profil sunt cele de incendii si trasnet. Proprietarii de imobile se pot asigura de riscul de a fi inundati de vecini sau de cel de a le lua foc casa.

Pentru fiecare risc suplimentar pe care il asigura, societatea cu care se incheie polita mai scoate o suma de bani din buzunarul proprietarului acesteia. Cei care incheie o polita de asigurare facultativa care acopera si riscurile de cutremur, inundatie sau alunecare de teren nu sunt obligati sa cumpere si polita de asigurare obligatorie a locuintelor. Cei care doresc, pot sa isi asigure si bunurile din casa: aparatura electronica si electrocasnica, mobila, etc. Pentru a asigura bunurile mobile - laptop-uri de exemplu - societatile le cer mai multi bani proprietarilor, deoarece acestea pot fi furate cu usurinta de hoti.

Tipuri de asigurare facultativa

Mai multe companii de asigurare ofera polite de asigurare „standard” sau „minime”, acestea fiind cele mai ieftine. Riscurile acoperite sunt cele de incendiu, trasnet, explozie, caderea unor obiecte. Pretul unei astfel de polite incepe de la 31,5 euro pe an. Polita nu acopera insa si cele trei riscuri pentru care trebuie asigurate locuintele incepand din 2007.

Cei care incheie o polita de asigurare facultativa trebuie sa fie atenti ca aceasta sa acopere si cele trei riscuri, daca nu vor sa fie nevoiti sa mai achizitioneze si asigurarea obligatorie. De obicei, politele facultative mai acopera si pagubele provocate de alte riscuri: uragane, ploi torentiale etc. Riscurile acoperite de politele oferite de companiile de profil nu sunt identice de la un asigurator la altul.

Pe de alta parte, pretul unei polite de asigurare pentru un apartament dintr-un bloc construit dupa 1977 este mai mic decat cel pentru o locuinta identica dintr-un imobil mai vechi. In plus, costul asigurarii variaza si in functie de orasul in care se afla imobilul, pentru ca asiguratorul calculeaza cat de probabil este sa aiba loc un risc intr-o localitate decat in alta. De exemplu, politele vandute de asiguratori pentru locuintele aflate in Bucuresti sunt mai scumpe decat cele vandute in localitatile mai putin expuse riscurilor seismice.

Preturi

Costul estimativ al unei polite facultative

Unita ..............................67,5 euro
Astra .............................75 euro*
Asirom ..........................85 euro
Generali ......................90 euro
Asiban .........................93 euro
Omniasig ...................103 euro
Garanta ......................100 euro
Allianz Tiriac ..............115 euro*

primele au fost calculate pentru un apartament de 50.000 de euro, din Bucuresti, situat intr-un imobil construit dupa 1977. In cazul in care se opteaza pentru achitarea in rate a primelor, pretul asigurarii creste cu 5-10a, in functie de compania aleasa.

* sunt acoperite si pagubele provenite din spargerea conductelor

Cel mai mare risc

Case neasigurate, amenzi uriase

Cei care nu isi vor asigura locuintele prin cumpararea unei polite obligatorii sau prin incheierea uneia facultative vor fi amendati. Cea mai mica amenda va fi de 100 de lei noi (adica aproximativ 30 de euro), de aproape trei ori mai mare decat valoarea celei mai mici prime de asigurare.

Articol integral in Evenimentul Zilei

Consuela Stegarescu
Evenimentul Zilei
 

27 December 2006