Proprietarii mai au la dispoziţie o lună pentru încheierea unei poliţe de asigurare obligatorie, în caz contrar riscă amenzi între 100 si 500 de lei. Costul unei asemenea poliţe pe an se stabileşte în funcţie de materiale de construcţie folosite la ridicarea casei.

15645-inundatii.jpgAstfel, prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A (care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic). Suma maximă asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru cele de tip B.

Unde poţi încheia o asigurare obligatorie pentru locuinţă?

Asigurările obligatorii pot fi încheiate doar la companiile de asigurări care au semnat actele de constituire a PAID - Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor. Acestea sunt: Astra, Uniqa, Platinum România, Groupama Asigurări, ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali şi Grawe România.

Proprietarii care au o poliţă facultativă de locuinţă nu mai sunt obligaţi să încheie şi asigurarea obligatorie. Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea potrivit căreia persoanele care au deja o asigurare facultativă pentru locuinţă sunt scutiţi de la plata acesteia.

Până la 15 ianuarie 2011, dată de la care cei care nu au o poliţă de asigurare obligatorie riscă să fie amendaţi, reprezentanţii PAID speră ca aproximativ 400.000 proprietari să-şi fi asigurat locuinţele. Ţinând cont că în România sunt aproximativ 8,5 milioane de locuinţe, procentul este foarte mic.

„Este un procent foarte mic. Am şi declarat că la un an de la începerea activităţii adică de la 15 iulie 2010 până la 15 iulie 2011 nu ne aşteptăm la un procent mai mare de 20%. Am să vă spun şi motivele. Printre ele poate insuficienta mediatizare, lucru de care ne vom ocupa în viitorul apropiat . O să încercăm să mediatizăm şi să facem populaţia să conştientizeze faptul că pierderea unei locuinţe poate fi ireparabilă. Ne aşteptăm atunci ca după 15 ianuarie 2011 să vedem proprietari amendaţi pentru că nu şi-au încheiat o asigurare obligatorie? Semnalul acesta cu siguranţă va putea fi observat" a declarat într-un interviu pentru Imopedia.ro Marius Bulugea, preşedintele (PAID).



15 December 2010