În şedinţa de Guvern de astăzi, miercuri 8 aprilie s-ar putea discuta şi aproba Ordonanţa de Urgenţă privind impozitul forfetar obligatoriu pentru 20 activităţi, printre care turismul, construcţiile şi imobiliarele.

4004-bani.jpgConform unei propuneri legislative, Ministerul de Finanţe vrea să impună un impozit minim pentru toate societăţile, indiferent dacă acestea au sau nu profit, indiferent dacă au sau nu venituri.

Cuantumul acestuia ar urma să fie de minimum 1.625 RON pe trimestru, în cazul microîntreprinderilor declarate ca plătitoare de impozit pe venituri.

În cazul firmelor declarate ca plătitoare de impozit pe profit, dar care au pierderi în acest an, impozitul forfetar obligatoriu va fi calculat în funcţie de veniturile intrate în firmă (0,5%, dar nu mai puţin de 6.500 RON pe an).

Patronatele au sărit în apărarea firmelor mici şi foarte mici, care au pierderi. „Noi am propus ca firmele cu cifre de afaceri de până la 15.000 de euro să plătească impozit zero, însă Ministerul de Finanţe nu a fost de acord", a spus Cezar Coraci, preşedintele UGIR 1903, care a participat la negocieri.

O altă idee avansată de patronate, care s-ar putea să se bucure de mai mult succes este adoptarea unui impozit forfetar progresiv în funcţie de cifra de afaceri a firmelor. Astfel, pentru o firmă cu o cifră de afaceri de 15.000 euro, impozitul forfetar anual ar urma să fie echivalentul a maximum 500 euro, în timp ce pentru o firmă cu o cifră de afaceri cuprinsă între 30.000 şi 100.000 euro, impozitul forfetar obligatoriu să se ridice la circa 1.500 euro (valoare propusă iniţial pentru toate firmele, de către Ministerul de Finanţe).

În această variantă, societăţile mari, cu cifre de afaceri de peste un milion de euro, ar urma să plătească un impozit forfetar anual de minimum 10.000 euro, chiar dacă declară pierderi.

Tot în şedinţa de guvern de astăzi ar urma să se discute şi un proiect de hotărâre pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe şi un alt proiect pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 198/2004, privind unele măsuri prealabile lucrărilor de construcţie de drumuri de interes naţional, judeţean şi local.

8 April 2009