Companiile de consultanta imobiliara au asteptari diferite de la piata in acest an, fapt determinat si de schimbarile pe care 2009 le-a determinat in organizarea lor interna. Unii se asteapta la o scadere suplimentara a afacerilor, altii se extind, iar altii vor cresteri, insa tonul tuturor este unul moderat.

In schimb, 2011 este vazut in culori mai optimiste.

Companiile din domeniu au incercat anul trecut sa se concentreze pe anumite segmente ale pietei pentru a contrabalansa prabusirea tranzactiilor de vanzare si inchiriere si a-si mentine business-urile pe linia de plutire. Ce asteptari si planuri au cateva din marile companii de consultanta de pe piata locala pentru 2010?

"Piata de consultanta isi va reveni putin in 2010 pentru ca acest serviciu este premergator oricarei dezvoltari sau oricarei intentii de investitie. In primele 4 luni ale acestui an, am avut mult mai multe solicitari de studii de piata, de best-use sau de fezabilitate, fata de aceeasi perioada a anului trecut si chiar si fata de ultimele luni din 2009", a spus Razvan Gheorghe, directorul general al Cushman&Wakefield Romania.

"Pe partea de brokeraj, vor fi surprize placute din partea industrialului si in domeniul magazinelor de strada. Inca nu imi este clar ce se va intampla pe partea de birouri, desi am incheiat recent doua contracte de inchiriere si avem alte doua in negociere. In prezent, simtim cererea de spatii de birouri ca fiind mai mult una de tatonare de piata, decat una venita ca urmare a deciziei unui board. Cred ca pe acest segment inca se mai asteapta", a adaugat Gheorghe.

Coldwell Banker mizeaza pe o extindere a business-ului in 2010. "Vom continua strategia de anul trecut si ne vom continua extinderea regionala. In Capitala vrem sa ne dublam sau chiar sa ne triplam birourile anul acesta", spune Valentin Ilie, directorul executiv al companiei.

In prezent, Coldwell Banker are sase birouri in Bucuresti, iar in curand urmeaza sa se mai deschida doua.

"Rata de succes la inchiriere in retail: din 30 de intalniri si telefoane se incheie 1-3 afaceri"
Razvan Gheorghe, Cushman&Wakefield

O alta agentie imobiliara din Top 5, DTZ Echinox este mai increzatoare in cererea de spatii de birouri.

"Ne asteptam ca departamentele de brokeraj sa isi intensifice activitatea, in special cel de birouri, unde piata s-a aratat activa la inceput de an. Ne bazam de asemenea pe veniturile departamentelor de servici profesionale, evaluari si property management", a spus Oana Iliescu, joint managing director, DTZ Echinox.

Compania a inceput din 2009 sa isi extinda gama de servicii profesionale spre zonele de evaluari si property management, pentru a contracara scaderea pietei de brokeraj.

"Scaderea activitatii departamentelor de brokeraj a reprezentat cel mai dificil obstacol pe care l-am intampinat in 2009. Am reusit insa sa contrabalansam efectele acestei scaderi prin extinderea gamei de servicii profesionale: evaluari si property management. In cazul celui din urma, eforturile de anul trecut ne-au adus la inceputul lui 2010 triplarea portofoliului administrat", spune Oana Iliescu.

Pentru anul acesta, reprezentantii DTZ estimeaza o crestere a cifrei de afaceri moderata, de 15-20%. "Daca o parte din tranzactiile la care lucram in acest moment se materializeaza, cresterea poate fi mult mai mare", mai spune Oana Iliescu.

"Nu intram pe retail. E dezastru anul acesta"
Valentin Ilie, Coldwell Banker


Pentru Cushman&Wakefield, Razvan Gheorghe crede ca veniturile ar putea sa scada in acest an cu circa 10%, dupa ce in 2009, volumul afacerilor s-a diminuat cu 30%.





Sursa

26 April 2010