Decizia de la finalul anului trecut a Băncii Centrale a Austriei va afecta Ministerului Finanţelor posibilitatea de a împrumuta de pe piaţa internă la dobânzi sub nivelul CDS şi ar putea determina reducerea plafonului de creditare în valută pentru Prima Casă.

22907-23_bank_shutterstock_02_0ccacb440b.jpgBanca Centrală din Austria a declarat, la sfârşitul anului trecut, că Erste, Raiffeisen şi Bank Austria vor fi avertizate să nu ofere, în ţările din Europa Centrală şi de Est, împrumuturi care depăşesc valoarea depozitelor din ţările respective. Subsidiarele care sunt expuse riscului într-un grad mai mare trebuie să se asigure că rata reprezentată de noile împrumuturi faţă de gradul de refinanţare locală nu depăşeşte 110%.

Expunerea celor trei bănci pe pieţele ECE depăşeşte PIB-ul Austriei, astfel încât există îngrijorări privind capacitatea guvernului austriac de a salva aceste bănci în cazul în care portofoliul lor de credite devine riscant. Băncile austriece deţin, în România, 31,5% din activele sectorului bancar.

Cum se traduce, practic, pe piaţa locală acest lucru? Chiar dacă măsura impusă de banca centrală a Austriei nu a fost încă stabilită în cele mai mici detalii tehnice, un lucru le este clar reprezentanţilor celor trei bănci austriece: măsura se va referi doar la noile linii de business, creditele aflate în derulare şi liniile de credit existentenefiind afectate. Măsura prudenţială se referă doar la creditele noi şi, în termeni simpli, poate fi tradusă aşa, potrivit unor surse din piaţă: dacă una dintre cele trei bănci (subsidiarele din România ale celor trei bănci austriece) dă credite noi de un milion de euro, totalul depozitelor noi strânse de pe piaţa locală trebuie să fie de 1,1 milioane de euro.

Ipotecarele se vor baza pe leu

Teoretic, impactul pare să fie minor pe următorii doi ani, deoarece vechile linii de creditare merg în continuare la fel. Pentru 2012 însă, băncile au ajuns deja să se întrebe dacă vom avea într-adevăr o cerere de creditare atât de puternică încât să necesite un efort uriaş de atragere de economisire în lei. După toate probabilităţile, oferta va depăşi cererea.

Singurele mişcări pe piaţa creditelor pentru persoane fizice se vor sesiza pe programul Prima Casă. Vestea bună este că mare parte din plafonul pentru Prima Casă IV le-a fost aprobată deja băncilor din 2011, dar o cerere abruptă de credite exclusiv în euro ar putea determina un deficit de finanţare din partea băncilor.

Pentru 2013, este aproape sigur că finanţarea creditelor ipotecare în euro va deveni inaccesibilă din lipsa fondurilor externe. În schimb, economisirea fiind preponderent în lei, creditele vor trebui, la rândul lor, să se facă în lei, fie că este sau nu vorba de ipotecare.

MFP fără finanţări ieftine

În condiţiile unei cereri mai mici decât oferta, soluţii se găsesc, cel puţin în ceea ce priveşte creditarea privată. În cazul împrumuturilor  făcute de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) pe piaţa internă, lucrurile se complică. Creditele directe pe care MFP le are în derulare erau contractate de pe piaţa internă la dobânzi mai mici decât valoarea CDS-urilor României (prima de risc a împrumuturilor statului). În concluzie, MFP nu va mai putea să se împrumute în valută la costuri convenabile de  pe piaţa internă. Poate că nu întâmplător primele împrumuturi anunţate, în valoare de 4,5 miliarde de lei, sunt de la băncile locale şi programate în ianuarie.

În anul 2012 volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de MFP pe piaţa internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 1,9% din PIB, care urmează să fie finanţat în proporţie de circa 50% de pe piaţa internă, precum şi de nivelul refinanţărilor de titluri de stat scadente în anul 2012, care este în sumă de 52,4 miliarde lei. Pentru 2012, bancherii sunt de părere că se vor găsi soluţii: cât timp BNR poate să facă operaţiuni tip REPO şi există rezervă valutară, finanţările şi refinanţările MFP în lei şi valută vor merge mai departe. În 2013 însă, impactul deciziei de la Viena asupra capacităţilor de împrumut ale MFP va fi mult mai mare.

52,4 miliarde de lei este nivelul refinanţărilor de titluri de stat scadente în anul 2012, pentru portofoliul actual de titluri de stat


Sursa

9 January 2012