Ziua Agentului Imobiliar va avea o ediție inedită, anul acesta. Se vor duce bătălii ale experienței, va exista un foc încrucișat al opiniilor solide și vor fi expuse discursuri bine documentate. Vom face haz de necaz și vom identifica noi metode de a susține în continuare piața imobiliară. Din 15 aprilie până în 15 mai, IMOPEDIA.ro va pune sub lupă tot ce este cu adevărat relevant în piața imobiliară. Împreună facem diferența!

 

VREAU SA PARTICIP!
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Atenţie la agenţii imobiliari falşi! Au tarife mici, dar pot aduce probleme mari

Agenţii imobiliari falşi sunt una dintre cele mai mari probleme ale pieţei imobiliare. Este vorba despre persoane care pretind că aparţin de o agenţie şi că pot ajuta la semnarea unei tranzacţii contra unui tarif mult mai mic decât cele practicate în piaţă. În realitate, falsul agent nu este mai mult decât o simplă persoană care a găsit nişte anunţuri şi a ales să facă bani uşor de pe urma lor. Adeseori nu ştie mersul legal al unei tranzacţii, nu poate ajuta clienţii cu o consiliere pertinentă şi, în cele mai rele cazuri, poate face parte din structuri de furt imobiliar.

sursa: adevarul.roAgenţii imobiliari falşi sunt persoane care pretind că ar fi agenţi dar nu au niciun act care să dovedească acest lucru. De cele mai multe ori, ei nu au niciun fel de calificare în domeniu şi nu ştiu despre piaţa imobiliară mai mult decât clienţii pe care îi racolează.

„Riscurile sunt foarte mari. Nu ai de unde să îl iei, nu ai un contract semnat, nu ai nicio siguranţă. Sunt persoane care nu cunosc fluxul derulării unui proiect cum ar fi Prima Casă, de la început la sfârşit, cu toate actele necesare. Este plină piaţa. Merg pe comisioane mult mai mici, nu au cheltuieli de întreţinere, cu cărţi de muncă, angajaţi, maşini. Este greşeala proprietarilor că nu verifică acest lucru.”, arată Ştefan Băeşu, manager Băeşu Ideal Imob.

Să colaborez cu un agent imobiliar sau să mă descurc singur? Într-o perioadă tulbure pe piaţa imobiliară, colaborarea cu un agent imobiliar poate aduce o serie de avantaje atât cumpărătorilor, ... Agentul imobiliar profesionist trebuie să facă mult mai mult decât să îţi arate o locuinţă

Cea mai mare problemă, de fapt, este faptul că proprietarii nu ştiu ce aşteptări să aibă de la agenţii imobiliari. Acest lucru îi face să confunde asemenea agenţi falşi cu unii adevăraţi şi apoi să îşi creioneze o impresie generală proastă despre întreaga tagmă.

„Mai mult de 80% dintre proprietari cred că un agent imobiliar nu face altceva decât să le indice o adresă, să le deschidă o uşă, să le prezinte că e vopsit cu Superweiss. Este foarte important să înţelegi că acest serviciu înseamnă consiliere, pentru că este foarte important să ştii ceva despre achiziţia ta. Un agent pregătit ştie ce se întâmplă în piaţă, care e valoarea de piaţă a imobilului, care este competiţia. Apoi există nişte paşi prin care se negociază preţul unei tranzacţii şi este important să te foloseşti de un agent imobiliar care îţi dă anumite informaţii şi te ghidează pe acest drum şi, nu în ultimul rând, vorbim şi de paşii efectivi ai tranzacţiei, cei administrativi”, arată Ruxandra Cleciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare.

Activitatea administrativă este poate unul dintre cele mai puternice motive pentru care nu ar trebui să lucrezi cu un agent fals. Actele casei sunt administrate de un om străin, iar acest lucru ar trebui să fie un motiv puternic pentru a alege un agent adevărat.

„Un agent cu experienţă care lucrează într-o agenţie are posibilitatea să acceseze un jurist care ar putea să vadă actele înainte să te apuci să alergi să faci tranzacţia, pentru că uneori e posibil să fie nevoie de nişte paşi anteriori, cum ar fi de exemplu dacă nu are un cadastru”, continuă Ruxandra Cleciu.

Specialiştii imobiliari străini trag un semnal de alarmă. Piaţa imobiliară din România are nevoie de legislaţie Legislaţia imobiliară este un subiect intens dezbătut pe piaţa românească. Dar nimic mai mult. Cu toată strădania diferitor asociaţii, cu tot ... Clienţii care aleg să lucreze cu agenţi falşi trebuie să aibă grijă de acte

Cel mai mare pericol pentru proprietari este însă acela de a ajunge pe mâna rechinilor imobiliari. În momentul în care lucrezi cu un agent fals, pierderea locuinţei este un risc ce trebuie asumat.

„În cazul în care tranzacţia se face prin notariat, nu sunt probleme. Dar în cazul în care se face un antecontract, dacă situaţia juridică nu este clară şi agentul încasează un avans din comision, există posibilitatea în care clientul să piardă avansul. Iar dacă actele ajung pe mâna cui nu trebuie, există chiar pericolul de a pierde locuinţa”, a declarat Alexis Tzanos, director Orfeas Real Estate.

Clienţii care găsesc preţurile agenţiilor imobiliare prea mari, ar trebui să ia în calcul înţelegerile cu agenţii imobiliari adevăraţi. Nu puţine sunt cazurile în care aceştia acceptă sume mai mici decât cele pretinse iniţial, prin nişte scheme nu tocmai aprobate la nivel de piaţă.

„La o garsonieră normală, de exemplu, tariful încasat de agent este o mie cu o mie. O mie de euro de la cumpărător, o mie de la vânzător, sume care sunt importante pentru clienţi. Sunt oameni care dacă nu înţeleg exact ce ai făcut pentru el, nu vor să ţi-i dea. Şi atunci ai două variante: te lupţi cu el să îţi dea banii, sau zici „hai lasă că ne înţelegem noi, daţi şi voi 500 euro cu 500 euro, eu uit de ei, nu ne mai cunoaştem, rupem contractul de vizionare şi asta e”. Multe tranzacţii se fac în felul acesta”, arată un agent imobiliar.

Agenţii imobiliari reali sunt dispuşi să negocieze comisionul dincolo de limitele permise

Aceste manevre sunt tolerate, deşi nu acceptate, pentru că piaţa imobiliară românească abia este în curs de reglementare. În plus, contextul economic forţează la compromisuri.

„Este vorba despre mentalitatea oamenilor, care trebuie să înţeleagă că trebuie să lucreze cu firme profesioniste, cu agenţi acreditaţi sau profesionişti, pe acte, pe factură, pe chitanţă. Din păcate, este o problemă destul de profundă. Din păcate, sunt de acord şi proprietarii şi clienţii să lucreze cu aceste persoane. Că dacă nu ar accepta ei, nu ar exista pe piaţă”, continuă Alexis Tzanos.  

„Românul preferă să meargă pe varianta ieftină. Dar unii sunt prea săraci ca să cumpere lucruri ieftine. Mai bine negociezi de la început un tarif corect cu agenţia, nişte servicii care să intre în acest tarif şi ulterior, îţi rezolvi problema”, completează Ruxandra Cleciu.

CITEŞTE ŞI: Băncile încep ofensiva pentru atragerea de clienţi: credite mai ieftine, depozite mai generoase În lupta pentru cotă de piaţă, BCR, liderul actual, luptă cu toate armele pentru a-şi păstra poziţia de top. Banca ieftineşte creditele, oferă ... Băncile încep ofensiva pentru atragerea de clienţi: credite mai ieftine, depozite mai generoase

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:
 
IMOBILIARE CU UMOR
propusa de
Daniel Dobre
VEZI GALERIA
Trimite ideea ta umoristică despre sectorul imobiliar! Cea mai bună sugestie va fi pusă pe hârtie de un caricaturist şi premiată.
Eveniment organizat de
IMOPEDIA
Parteneri
ADAMA RGR
Parteneri strategici
ARAI APAIR UNAI Asociatiaimobiliara REMAX Spider aktivtherm Imobiliar Foto
Parteneri media
Romania Libera GSP Casa mea realitatea.net romaniatv.net economica TNI Project Expo Efin My Bucharest Ansambluri Bucuresti

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video