Arhitectura ecologică aparține prezentului, deși multe dintre proiecte încă au un aer SF, nefiind încă privite cu încredere de publicul larg. Un astfel de exemplu este propus de un arhitect belgian, care a plănuit în detaliu o întreagă așezare eco amplasată pe fundul mării. Ca material de construcție, arhitectul sugerează deșeurile reciclabile, iar ca metodă, recomandă imprimantele 3D, care au adus schimbări în numeroase domenii, inclusiv în cel al construcțiilor.  

40175-1.jpgPreocupat de mediul înconjurător și de construcții ecologice, arhitectul belgian Vincent Callebaut trage un semnal de alarmă cu privire la deșeurile de plastic care ajung în oceanele lumii. Potrivit studiilor actuale, în fiecare an, cinci pungi pline de resturi de plastic sunt aruncate la fiecare 30 de centimetri de coastă din întreaga lume. Iar dacă cifrele prezentului par înfricoșătoare, estimările despre viitorul apropiat sunt și mai sumbre: dacă managementul deșeurilor nu va fi îmbunătățit, până în anul 2025, deșeurile din plastic acumulate în oceane vor atinge un total de 170 de milioane de tone.

„În secolul XX, pe Pământ, fiecare ființă umană a produs, anual, deșeuri care au cântărit până la de zece ori propria greutate. În total, în întreaga lume, s-au produs 269 milioane de tone de deșeuri de plastic, cu o durată de viață de 1.000 de ani – iar cifrele se referă la cantitatea anuală! Iar 10% din această cantitate ajunge pe fundul oceanelor. Suprafața Pământului este acoperită în proporție de 71% de apă, iar noi, oamenii, am transformat acest teren în groapă de gunoi”, atrage atenția arhitectul belgian Vincent Callebaut.

Pentru a evidenția situația catastrofică a mediului subacvatic și pentru a sublinia nevoia urgentă de a curăța oceanele, belgianul propune un proiect futurist, dar realizabil: construcția unei întregi așezări pe fundul apei, ale cărei clădiri să fie construite din deșeuri reciclate, scoase la imprimante 3D. Arhitectul a conceput deja planul urbanistic pentru o așezare ecologică cu suprafața de 1,375 milioane metri pătrați, în care ar exista 10.000 de locuințe (cu spații locuibile între 25 și 250 metri pătrați), birouri, laboratoare, ferme marine, fabrici de reciclare, zone dedicate comunității, grădini de corali, lagune de fito-purificare, etc. Costurile de construcție au fost calculate la 1.950 euro/mp, iar planurile sale au fost aplaudate pe plan internațional de specialiști din mai multe domenii. Așezarea submarină a fost botezată Aequorea, după numele unei meduze bioluminescente.

 „Să nu scăpăm din vedere faptul că mediul marin poate fi locuibil cu ajutorul construcțiilor de tip dom. Proiectul poate părea nebunesc și chiar prea bun ca să fie adevărat, dar mulțumită noii modalități de a privi arhitectura ecologică, mulțumită noilor posibilități de reciclare și având în vedere nevoia globală de energie regenerabilă, sunt convins că putem concepe noi căi de a trăi, putem crea structuri sustenabile ca acestea. Aequorea ar putea fi una dintre soluțiile viitorului”, mai spune arhitectul belgian.

Datorită unei colaborări cu autoritățile braziliene, locul propus pentru așezarea submarină este la malul orașului Rio de Janeiro. Aequorea și-ar produce în totalitate energia de care ar avea nevoie, ar recicla deșeurile și ar lupta împotriva acidifierea oceanului. După construcția inițială, structurile ar continua să se dezvolte prin calcifiere naturală, la fel ca scoicile.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

7 May 2016