Au masurat spaga din pereti

Evenimentul Zilei - 01.03.2006
 

Palatul secret al matusii Tamara

Procurorii au luat probe din cladirea pe care matusa Danei Nastase i-a "plasat-o" lui Paul Opris, omul lui Adrian Nastase. Procurorii au perchezitionat ieri vila de pe strada Cristian Tell (langa Piata Romana) care a apartinut Tamarei Cernasov, matusa Danei Nastase. Un imobil cu 26 de camere, renovat de firma lui Sergiu Sechelariu si a Irinei Jianu (fosti demnitari in guvernul Nastase), evaluat acum la peste doua milioane de euro. Anchetatorii au cercetat materialele de constructie, de la termopane la placaje si parchet.

O considera responsabila pe Irina Jianu, care s-ar fi ocupat de renovare. Aceeasi Irina Jianu este acuzata, in dosarul "Zambaccian", ca l-ar fi mituit pe Adrian Nastase.

EFECTUL TAMARA. Procurorii au perchezitionat vila din Cristian Tell, renovata dupa reteta "Zambaccian": materiale de constructie de la Irina Jianu pentru Adrian Nastase

Timp de sapte ore, procurorii DNA au perchezitionat, ieri, vila lui Paul Opris din centrul Capitalei, evaluand materialele de constructie. Fostul patron al Tele 7abc, bun prieten cu Adrian Nastase, este martor in dosarul "Zambaccian". In urma cu o luna, "Evenimentul zilei" dezvaluia ca vila din Cristian Tell 15, pe care a numit-o "palatul secret al Tamarei", a apartinut in acte Tamarei Cernasov, a fost vanduta lui Opris, insa exista indicii ca acesta ar fi doar paravanul lui Nastase. Vila e evaluata la 2,5 milioane dolari. Potrivit lui Sergiu Sechelariu, vila a fost renovata de Irina Jianu, fostul functionar acuzat ca l-a mituit pe Adrian Nastase, inclusiv cu materiale de constructie.

In cautarea termopanelor

Perchezitia de ieri a inceput in jurul orei 9.00. Procurorii au inspectat toate cele 26 de camere ale vilei. "A fost o perchezitie in stilul in care s-au facut si in celelalte locatii. Mers cu camera si filmat orice parea a fi cat de cat valoros in casa. S-a intrat pe termopane si pe nu stiu ce obiecte chinezesti care s-au filmat in treacat", sustine avocatul Aurel Ciobanu, cel care il reprezinta pe Ioan Paun - invinuit in dosar.

Placaje si parchet

Avocatul lui Opris, Ioan Mustata, a fost, in primul rand, interesat sa dezminta informatiile potrivit carora imobilul ar apartine lui Adrain Nastase. "Imobilul este proprietatea lui Paul Opris, pe baza de documente oficiale. Am mandat sa va comunic ca vila apartine domnului Paul Opris si nu premierului Adrian Nastase", a sustinut avocatul. Mai mult, el a declarat ca Paul Opris este martor in dosarul "Zambaccian" si considera ca perchezitia a fost un abuz al procurorilor, negand orice legatura intre clientul sau si presedintele Camerei Deputatilor. Referindu-se la obiectul perchezitiei, avocatul a declarat ca procurorii au fost interesati de "elementele de constructie". "S-au uitat pe la placaje, pe la parchet, nu la obiecte de arta. Nu au vrut sa ne comunice care este obiectul perchezitiei", a adaugat Ioan Mustata.

Articol integral in Evenimentul Zilei

Marius Iosef, Calin Cosmaciuc
Evenimentul Zilei
 

1 March 2006