Încasările din chirii au scăzut în AFI Palace cu 8% în primele trei luni din 20111 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, valoarea încasărilor a ajuns la 5,7 milioane euro faţă de 6,2 milioane de euro în primul trimestru a lui 2010, potrivit raportului trimestrial al dezvoltatorului israelian.

18711-afi_palace.jpgVeniturile din chirii încasate în Romania de AFI Europe, compania care se află în spatele AFI Palace Cotroceni, reprezintă jumătate din totalul încasat în ţările europene în care compania are proiecte imobiliare, notează Mediafax.

Veniturile totale în Romania, respectiv chirii plus veniturile din servicii, au totalizat 7,7 milioane de euro, în scădere cu 6% de la 8,2 milioane euro în intervalul similar din 2010.

Centrul comercial din Bucureşti, cu o suprafaţă închiriabilă de 76.000 mp, a fost deschis la sfârşitul anului 2009, în urma unei investiţii de peste 300 milioane euro.

În total, AFI Europe a obţinut venituri din chirii în ţările unde deţine active imobiliare - Cehia, Serbia, Romania si Bulgaria - de 11,8 milioane euro, faţă de 12,11 milioane euro cu un an înainte. Veniturile totale au fost de 21,5 milioane euro, în scădere de la 28,75 milioane euro in primul trimestru din 2010.

Portofoliul AFI Europe a fost evaluat la sfârşitul anului trecut la circa 1,2 miliarde de euro, din care aproape jumătate, respectiv 537 milioane euro, valorează activele deţinute în România.

Centrul comercial AFI Palace Cotroceni, singurul proiect finalizat de dezvoltatorul israelian in Romania, este evaluat la 350 de milioane de euro, diferenţa, de 187 milioane de euro, fiind reprezentata de terenuri pe care compania le deţine in Bucureşti, Ploieşti şi Arad.

În Bucureşti, compania are în plan dezvoltarea unui alt centru comercial pe terenul fostei fabrici Laromet, din Bucureştii Noi, cumpărat în 2007 pentru 78 milioane euro. La sfârşitul anului trecut, AFI a semnat un act adiţional la contractul iniţial de achiziţie prin care va dezvolta pentru Laromet o clădire de birouri cu o suprafaţă construită de 4.000 mp, lângă centrul comercial.

După finalizare, clădirea va fi vândută către Laromet, împreuna cu mai multe locuri de parcare pentru circa 3,5 milioane de euro. În cadrul înţelegerii, cele doua firme au mai convenit ca AFI să plătească în opt rate pe o perioada de doi ani circa 15,5 milioane euro din suma de achiziţie a terenului de 156.000 mp.


30 May 2011