Doi antreprenori români originari din judeţul Olt, soţ şi soţie, au intrat în imobiliare în urmă cu aproape zece ani, după ce au absolvit Facultatea de Cibernetică din cadrul ASE Bucureşti. Plecând de la un teren în Herăstrău, pe care au construit zece vile, au ajuns să dezvolte cinci blocuri cu 330 de apartamente în zona Băneasa.

22130-img-5667.jpgMihaela Olaru (40 de ani) şi Victor Viorel Olaru (43 de ani), absolvenţi de cibernetică şi foşti angajaţi la un institut de cercetare în agricultură, fără tangenţe cu zona de real estate, au rostogolit de-a lungul timpului banii obţinuţi din imobiliare, ajungând la proiecte de peste 10 milioane de euro.

După ce au ridicat 10 vile şi 100 de apartamente în Herăstrău, în prezent lucrează la un al cincilea bloc din zona Băneasa, cu 95 de apartamente, în apropierea Institutului Cantacuzino. Cei doi au un model de afaceri mai puţin întâlnit pentru proiectele mari, cu sute de locuinţe, lucrând cu o macara şi alte utilaje proprii, precum şi cu o finanţare bancară garantată cu propria casă, dar nu şi cu apartamentele construite.

"Şi eu şi soţul meu suntem absolvenţi de cibernetică şi am lucrat pentru o perioadă la Institutul de Cercetare a Pieţei în Agricultură Kleffman. Apoi am vândut o ca să pe care o aveam în Bucureştii Noi, ne-am mutat cu chirie şi am cumpărat un teren în Herăstrău, unde am finalizat în 2003 zece vile. Cu banii obţinuţi pe vile am ridicat în perioada 2006-2007 alte trei blocuri în Herăstrău, cu circa 104 apartamente, iar apoi am început să cumpărăm teren în Băneasa, unde am început proiectul North Lane", povesteşte Mihaela Olaru, care deţine 50% din firma Conlux Development prin intermediul căreia este realizat proiectul.

Soţii Olaru au cumpărat mai multe parcele cu o suprafaţă cumulată de peste 6.000 de metri pătraţi pe strada Apicultorilor din nordul Capitalei, într-o zonă de case în care au fost ridicate cinci blocuri cu şase etaje fiecare şi un total de 329 de apartamente.

Penthouse şi găini

Deşi se află în zona Băneasa, unde în ultimii zece ani au fost construite case cu preţuri de ordinul milioanelor de euro, prin curţile vecinilor mai mişună găini în căutare de hrană, iar peste un gard pot fi observate câteva garnituri de tren, un avion rămas la sol şi un pluton de jandarmi făcând încălzirea de dimineaţă, în perimetrul unei unităţi militare.

"Erau grădini când am cumpărat noi terenurile acestea şi am început în 2007- 2008 să construim. Am crezut că vom putea vinde şi aici cu 1.800 de euro/metru pătrat, ca în Herăstrău, dar perioada 2008-2009 a fost moartă aproape complet, nu am vândut nimic. Aveam vizitatori, dar doar atât. Am început apoi să lăsăm la preţ şi după ce s-a dat legea cu TVA de 5% (pentru apartamentele noi, mai ieftine de 380.000 de lei - n.red.) am început să vindem", spune Olaru.

În primele 234 de apartamente, realizate în patru blocuri, mai sunt disponibile circa 65 de locuinţe, potrivit lui Olaru.

Antreprenorii au început însă anul trecut un al cincilea bloc cu 95 de locuinţe, aflat în curs de finalizare, dar a cărui destinaţie nu a fost încă stabilită, iar apartamentele nu au fost scoase pe piaţă.

"Nu ştim încă dacă să îl vindem sau să îl închiriem. Blocul este la finisaje, macaraua este încă acolo, iar soţul este tot timpul pe şantier. O parte din utilaje, macaraua, camionul sunt ale noastre, avem diriginte de şantier şi în rest subcontractăm echipe de muncitori. Facem în continuare profit din vânzarea apartamentelor, chiar şi la 1.100 de euro/metrul pătrat plus TVA, dar am controlat toate costurile. Aici se face diferenţa", spune Olaru.

Apartamentele din North Lane au în prezent preţuri de circa 1.100 de euro/metru pătrat construit plus TVA, astfel că un apartament cu două camere, 58 de metri pătraţi construiţi, din care suprafaţa utilă este de 42 de metri pătraţi, are un preţ de 60.000 de euro.

În proiectul North Lane din zona Băneasa au fost construite şi apartamente cu două camere de 120 de metri pătraţi care se vând mai greu, la fel ca penthouse-urile de 300 de metri pătraţi, al căror preţ ajunge la 500.000 de euro.

Conlux a colaborat cu Schindler pentru furnizarea şi mentenanţa lifturilor din blocurile dezvoltate în Băneasa, tâmplăria este luată de la Suki, uşile de la intrare sunt aduse din Italia, iar gresia din Spania, în timp ce în materie de sanitare şi centrale termice compania a avut un contract important cu firma Romstal.

Cumpără 4 din 100 de vizitatori

Cu toate acestea, media vânzărilor este de circa patru unităţi lunar, ritm în care cele 160 de apartamente ar putea fi vândute în 40 de luni.

"Pentru penthouse-uri nu sunt cumpărători în perioada asta. În general, media lunară de vânzări este de circa patru apartamente şi avem în jur de 100 de vizionări lunar, circa 3-4 zilnic. Mai sunt discuţii de preţ, precum şi pe modalităţile de plată, dar nu sunt discount-uri mari. Suntem liniştiţi că nu depindem cu vânzările de băncile la care avem împrumuturi", spune ea.

Soţii Olaru deţin un teren de 3.700 de metri pătraţi în zona Siseşti, pe malul lacului, unde doreau de asemenea să construiască un bloc, dar pe acel lot se află în prezent casa de locuit, proprietate folosită drept garanţie pentru un împrumut de 5 milioane de euro, din care mai sunt de rambursat circa 3 milioane de euro până anul viitor.

Antreprenorii mai deţin un teren de circa 8.000 de metri pătraţi în Pipera şi un alt lot de 14 hectare în Tunari, dar în prezent preocuparea principală este definitivarea ultimului bloc şi stabilirea unei destinaţii.

"Nu poţi face şi una şi alta: fie îl închiriezi, fie îl vinzi. Până de sărbători vrem să amenajăm intrarea şi să finisăm apartamentele de la primul etaj pe care le vom folosi drept showroom, cu mobilă şi toate dotările. Nu ştiu cât am investit în acest proiect. Probabil în jur de 10 milioane de euro. La final probabil vom trage linie şi vom aduna", a conchis Mihaela Olaru.


Sursa

18 November 2011