Mai citeste si ...Agentii imobilari, transformati in detectiviCadru legal modificat pentru apartamentele noiARAI s-a opus formei ordonanţei guvernamentaleNoi reguli pentru agenţiile imobiliareOrdonanţa de urgenţă aprobată săptămâna trecută de Guvern privind protecţia consumatorilor de servicii de intermediere imobiliară a stârnit un val de comentarii, pozitive şi negative. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului spun că a fost nevoie de iniţierea unui astfel de proiect deoarece domeniul imobiliar este unul des reclamat de către consumatorii nemulţumiţi.
În general, publicul larg a primit cu interes iniţiativa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului şi există clienţi care spun că se simt mai în siguranţă. De cealaltă parte, reprezentanţii Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare au fost nemulţumiţi de textul iniţial al ordonanţei şi aşteaptă acum să vadă forma care se va publica în Monitorul Oficial.
Am solicitat un interviu din partea unui reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului pe marginea acestui subiect fierbinte. Răspunsurile au venit din partea Serviciului de consiliere prestări servicii din cadrul ANPC.
IMOPEDIA.ro: De ce a fost nevoie de o astfel de Ordonanţă de Urgenţă?
ANPC: Deoarece nu exista legislaţie specifică pentru reglementarea activităţii agenţiilor imobiliare.
IMOPEDIA.ro: Se înregistrează un număr mare de plângeri din partea cetăţenilor în ce priveşte activitatea agenţiilor imobiliare? Câte?
ANPC: Da, au fost înregistrat suficiente plângeri din partea consumatorilor, astfel încât ANPC să ia această iniţiativă.
IMOPEDIA.ro: Care sunt cele mai frecvente reclamaţii venite din partea consumatorilor?
ANPC: Cele mai frecvente reclamaţii se referă la:
> informarea incompletă a consumatorilor cu privire la caracteristicile bunului tranzacţionat;
> existenţa, în contractele de intermediere, a unor clauze abuzive prin care consumatorul era obligat să plătească agenţiei imobiliare, ca penalizări, sume foarte mari, în cazul în care acesta renunţă la tranzacţie.
IMOPEDIA.ro: Cum veţi controla daca agenţiile imobiliare respecta prevederile ordonanţei?
ANPC: ANPC va verifica respectarea prevederilor legale privind protecţia consumatorilor prin iniţierea de controale tematice, la nivel naţional, cât şi prin verificarea reclamaţiilor primite de la consumatori.
IMOPEDIA.ro: Credeţi că este nevoie de o campanie de informare a populaţiei, astfel încât cei care cumpără un imobil să ştie ce drepturi au?
ANPC: Campania de informare va fi realizată prin comunicate oficiale care vor face publice rezultatele controalelor tematice, la nivel naţional.
IMOPEDIA.ro: Trebuie să se aştepte în viitor agenţiile imobiliare la controale din partea inspectorilor ANPC?
ANPC: Da. ANPC va verifica respectarea prevederilor legale privind protecţia consumatorilor prin iniţierea de controale tematice, la nivel naţional, cât şi prin verificarea reclamaţiilor primite de la consumatori.
IMOPEDIA.ro: V-aţi consultat şi cu cei de la ARAI înainte de a trimite proiectul la Guvern?
ANPC: Da.




















Alta dilema existentiala....
Multumesc, multumesc....
Nu-mi apartine, asa ca nu te grabi sa ma declari profund. Sunt traumatizat in urma unor experiente...inexplicabile (din punct de vedere al cauzei si efectului), decat numai(sic) prin fraza de mai sus. Si calculatorul meu la fel. Ma bucur ca esti bine si ignorant si precizez ca am pus o cratima in plus in mesajul 14 :)))))))). O fi de la vorba aia cu "mi...in 14"?
Am crezut ca am inteles ceva la un moment dat, dar... mai bine ma duceam la defilare, chit ca era ceata si orbecaiam aiurea. Macar nici ceilalti nu ma vedeau in naivitatea mea. Penibil si amar.
M-am abtinut sa-i raspund clientului pentru ca i-am inteles supararea celui "si batut si cu banii luati", dar si pentru ca am avut dubii ca va intelege altceva decat ca a mai aparut un smecher care sa se dea... smecher. El stie atat: a vrut sa ia o casa, a gasit-o, banca i-a zis "pas" si acuma trebuie sa dea si bani...pentru ce?! Nu sunt foarte sigur ca macar va invata ca atunci cand isi pune semnatura pe un contract sa il si citeasca naibii inainte (asta doar daca nu e primar). Isi varsa si el naduful si cei mai la indemana ii sunt agentii. Parca nu mi-a venit sa ii pun sare pe rana sa ii zic ca s-ar putea sa trebuiasca sa puna bani deoparte si pentru avocati.
In privinta legii... fiecare vrea sa sa apara ceva care sa il apere pe el, fie client, fie agent. Eu sunt un cinic nenorocit si nu astept decat sa imi mai iau un bobarnac sau un pumn (vom vedea ce va fi) de la statul (a se citi datatorul de legi) care nu a aparat niciodata decat clicile, gastile...baietii smecheri.
Daca clientul va fi informat cum trebuie nu va mai depune plangere. E chiar asa de simplu, nu?
De ce…? - Ca… trebuie.
Plangeri? – Da.
Cate? – Suficiente.
V-ati consultat cu…? – Da.
Mi-a mai pus sangele in miscare vestea controalelor tematice, chiar tare de tot. Ca habar n-am ce inseamna si daca finalitatea e, orice ai face, amenda aia colosala…