România ar trebui să cheltuie un miliard euro pentru a realiza cadastrul general şi caută bani la Banca Mondială şi Comisia Europeană. Soluţia de finanţare ar trebui găsită cât mai rapid, întrucât în lipsa cadastrului atât comasarea terenurilor, cât şi proiectele de infrastructură sunt blocate, consideră comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

19634-capital0145_0c3851_eeb8b6449c.jpg„Agricultorii români au capacitatea de a cultiva mai mult, dar lipsa cadastrului rămâne o mare problemă pentru că nu le permite să se asocieze. În plus, o mare parte din proiectele de infrastructură sunt blocate din lipsa cadastrului. De aceea, trebuie investit sistematic pentru realizarea acestuia. Trebuie spus că existenţa cadastrului este o condiţie necesară, însă nu suficientă, dar cât timp nu avem cadastru orice problemă de comasare a terenurilor nu se rezolvă", a spus Cioloş.

Autorităţile române caută de mulţi ani soluţii pentru rezolvarea acestei probleme, lucrările pentru introducerea cadastrului general fiind demarate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară în 2007 şi ar trebui finalizate până în 2020. Valoarea investiţiei este estimată la 944 milioane euro.

Finanţarea acestui proiect rămâne principala problemă, încă discutându-se de unde ar putea fi obţinuţi banii. „Necesarul pentru realizarea cadastrului este de un miliard euro. Trebuie căutate surse de finanţare şi ar trebui să încercăm să obţinem bani de la Banca Mondială şi Comisia Europeană", a spus Valeriu Steriu, preşedintele Comisie prezidenţiale pentru agricultură.

Potrivit statisticilor, în România, multe terenuri şi construcţii nu sunt impozitate corect din lipsa cadastrului general.


Sursa

8 July 2011