0-775-10284_poza_1187974036.jpgPentru ca strica pretul companiilor private, ipotecarul de stat
va fi desfiintat.


Interferentele politice, suspiciuni de trafic de influenta, privirile ucigatoare ale concurentei private, toate au contribuit la demolarea mitului ipotecar al ANL. Pana si ministrul care pastoreste Agentia s-a convins ca ceva nu este in regula. In consecinta, in stilul consacrat al lui Murphy, Laszlo Borbely a hotarat ca daca un lucru poate fi perfectionat, cel mai indicat ar fi ca acesta sa fie desfiintat.

Intr-o tara a preturilor exorbitante la locuintele noi si vechi, raportate la puterea de cumparare a majoritatii romanilor, desfiintarea programului ANL de credit ipotecar pare sa fie o surpriza neplacuta pentru milioanele de ro-mani care nu au avut norocul sa profite din reimpartirea avutului national din anii 90. Ma gandesc sa renuntam la constructia de locuinte cu credit ipotecar, deoarece nu este un proces foarte rentabil. In plus, sunt proiecte care dau foarte multa bataie de cap, in principal din cauza problemelor legate de utilitati sau exproprieri. Noi am inceput acest program in 1999, cand creditul ipotecar nu exista, acum insa toata lumea poate accesa aceste credite si nu mai suntem spectaculosi, a fost declaratia de inmormantare a programului ipotecar derulat de

Agentie, facuta de ministrul Laszlo Borbely. Chiar daca ministrul declara ca se afla inca in faza de reflectie a oportunitatii masurii desfiintarii creditului ipotecar al ANL, surse din Agentie sustin ca masura este ca si luata.
Surpriza declaratiei ministrului dezvoltarii, Laszlo Borbely, este cu atat mai mare cu cat, in actuala conjunctura de piata, creditul ipotecar al ANL este cel mai ieftin produs de pe piata. Reglementarile interne ale ANL impun un pret maxim de vanzare a locuintelor de 550 de euro/mp construit, in conditiile in care dezvoltatorii privati vand la un pret de 1.200-1.600 euro/mp construit.

Greseala ministrului

Desfiintarea programului de credit ipotecar al ANL este o decizie gresita, iar odata facuta, aceasta va duce practic la distrugerea Agentiei Nationale pentru Locuinte, spune Nicolae Noica, fost ministru al lucrarilor publice, artizanul infiintarii ANL. In opinia ex-ministrului, ANL a fost gandit ca un element tampon intre diversii actori ai pietei constructiilor: investitori (banci), autoritati locale, constructori, producatori de materiale de constructii si beneficiarii finali. Strategia noastra era sa incurajam dezvoltarea pietei ipotecare atat pentru a reintroduce notiunea de proprietate privata, diluata mult in timpul comunismului, cat si pentru sprijinirea clasei medii in achizitia de locuinte noi. Nu in ultimul rand, am vizat disciplinarea angajatului roman. Pentru ca, nu-i asa, platitorul de rate are o etica si disciplina a muncii diferite fata de o persoana neangajata la un credit, explica fostul ministru.

Din pacate, spune cu amaraciune Nicolae Noica, incepand cu anul 2001 scopul si sensul activitatii ANL au fost deturnate de catre guvernarea PSD intr-o directie gresita, componenta de creditare ipotecara fiind marginalizata in favoarea locuintelor sociale. Nu inteleg de ce a trebuit o agentie guvernamentala sa se substituie autoritatilor locale, in grija carora se afla atat construirea, cat si repartitia de locuinte sociale, se intreaba ex-ministrul. Practic, ANL s-a transformat dintr-o agentie care sprijina clasa de mijloc intr-o institutie angajata in promovarea electorala a partidului de guvernamant. Foarte usor, atat programul de locuinte cu chirie pentru tineri, cat si ce a mai supravietuit din creditul ipotecar au devenit moneda de schimb in negocierile politice la nivel local, ANL constituindu-se ca o pusculita de favoruri locative a Guvernului.
Ma asteptam ca dupa plecarea PSD de la guvernare lucrurile la ANL sa reintre in fagasul normal, dar nu s-a intamplat asa, constata Noica. Chiar din contra, am zice noi, foarte sensibil la capitalul electoral pe care activitatea ANL ar putea sa-l aduca, actualul guvern a hotarat sa marseze pe programele sociale, abandonand definitiv liberala creditare ipotecara.

Ce nu sta in picioare

Ipotecarul nu mai merge la ANL din lipsa terenurilor si a problemelor cu utilitatile, sustin reprezentantii ANL si ai ministerului care o pastoreste. Ministrul Noica spune ca problema este falsa. In Bucuresti exista suficient teren, iar daca autoritatile locale vor, pot asigura si utilitatile necesare. Pentru mine exemplul cel mai elocvent al lipsei de substanta a acestui gen de argumente este cazul sectorului 3. Acolo, pentru ca atat fostul primar, cat si o serie de functionari de la primarie au cumparat case, s-au gasit si teren si bani pentru utilitati, spune Nicolae Noica.
Potrivit Ministerului Dezvoltarii, in locul locuintelor cu credit ipotecar va fi pus un nou program, care prevede construirea de locuinte convenabile. Ministerul a primit din partea autoritatilor locale acordul de principiu pentru punerea la dispozitie a circa 1.200 hectare de teren, pe care ar putea fi ridicate circa 450.000 de astfel de locuinte. Deci teren disponibil exista.

Intentia ministerului este de a se concentra pe dezvoltarea constructiilor de locuinte convenabile, care sa aiba preturi sub cel al pietei si sa fie cumparate de persoane cu venituri mici. Intrebarea este cum vor fi vandute acele locuinte. Programul este destinat nevoiasilor si e putin probabil ca acesti oameni sa dispuna de bani cash pentru achizitia unei locuinte, chiar daca vorbim despre locuinte ieftine (dar nu mai ieftine de 500 euro/mp). Practic, pentru o locuinta de 60 mp tot vor trebui sa achite 30.000 de euro, suma deloc mica la un buget familial de 1.000 lei/luna.

Pe de alta parte, falimentul politicii de construire a locuintelor cu chirie este evident, de vreme ce Guvernul a hotarat sa vanda apartamentele inchiriate actualilor chiriasi. Ministrul Noica spune ca aceasta masura este incorecta, deoarece fondurile alocate de la institutii financiare internationale au fost atrase cu destinatie precisa - realizarea unui fond de locuinte inchiriabile. Acum, ministerul vrea sa le vanda pentru a face rost de bani pentru alte proiecte sociale. Totodata, pe langa faptul ca aduce atingere fondului de locuinte cu chirie, masura loveste in credibilitatea ministerului ca beneficiar de fonduri nerambursabile si in continuitatea strategiilor din domeniul locativ. Amanunte care se pare ca nu deranjeaza pe nimeni.
Insa cel mai grav fapt din activitatea ministerului este ca, pentru milioane de romani, eliminarea posibilitatii de cumparare a unei locuinte mai ieftine cu credit ipotecar ridica o noua cortina in fata luminitei de la capatul tunelului.

Sursa

28 August 2007