Finalizarea tronsonului de autostrada Cernavoda-Medgidia va costa intre 500 si 700 milioane lei, fara TVA (120-170 milioane euro), potrivit anuntului de intentie lansat de CNADNR pentru o noua licitatie, dupa ce a reziliat contractul acordat constructorului francez Colas, anunta Mediafax.

17722-1303390811.jpgContractul, cu o valabiliate de 36 de luni, vizeaza proiectarea si constructia a aproape 20 de kilometri de autostrada. Data prevazuta pentru inceperea procedurilor de adjudecare a fost stabilita la 30 mai.

Finantarea va fi asigurata de la Banca Europeana de Investitii, din fonduri comunitare nerambursabile si de la bugetul de stat.

Colas a primit in noiembrie 2008 contractul pentru tronsonul de autostrada Cernavoda-Medgidia, in valoare de 634 milioane lei, fara TVA, din care a incasat 97 milioane de lei, inclusiv TVA.

Ministrul Transporturilor Anca Boagiu a declarat recent ca CNADNR va scoate la licitatie contractul pentru tronsonul Cernavoda-Medgidia, iar in luna august va fi selectat un nou contructor.

Boagiu a spus ca a reziliat contractul cu firma franceza deoarece aceasta a cerut suplimentarea valorii contractului cu 16 milioane euro, ca urmare a modificarii traseului pe o distanta de 14 km, nefinalizarea proiectului tehnic pentru acest tronson, prelungirea termenului final cu doi ani, pana in 2013, si inceperea constructiei pe o distanta de 5,5 km cu un an intarziere, respectiv in vara anului 2010.

Ca reactie la anuntul ministrului privind rezilierea contractului, Colas a sustinut ca a primit autorizatiile si terenurile doar pentru constructia a 6 kilometri din tronsonul Cernavoda-Medgidia, asteptand decizia oficiala pentru restul de 14 kilometri.

Valoarea estimata a contractului a fost calculata la cursul BNR de miercuri, de 4,0858 lei pentru un euro.


Sursa

22 April 2011