Interesul pentru locuinţele noi din Bucureşti s-a mărit de zece ori faţă de perioada anterioară crizei, arată cea mai recentă analiză IMOPEDIA.ro. Concurenţa dintre dezvoltatori a dus la o scădere a preţurilor în ansamblurile rezidenţiale noi, dar şi la o creştere a nivelului calităţii construcţiilor, explică specialiştii.

34012-apartament_nou.jpgNumărul clienţilor interesaţi de o locuinţă nouă, în Bucureşti, a crescut de peste zece ori, în ultimii şase ani. Dacă în perioada anterioară crizei, doar 3% dintre clienţi căutau o locuinţă construită în recent, acum procentul a urcat la 35%, potrivit statisticilor portalului imobiliar IMOPEDIA.ro.

Preţul apartamentelor noi, mai mic decât cel al locuinţelor din blocurile comuniste

În cele mai multe domenii, preţul este cel care dictează preferinţele. Înainte de criză, apartamentele noi erau văzute ca un produs exclusivist, pe care nu şi-l permitea oricine, iar clienţii-ţintă erau cei cu venituri ridicate. Însă cei care nu se adaptează constant la regulile jocului se văd nevoiţi să iasă din afaceri, astfel că dezvoltatorii ultimilor ani au venit cu proiecte rezidenţiale concepute pentru clienţii cu venituri medii sau scăzute. Numărul ansamblurilor noi a crescut considerabil, iar concurenţa dintre dezvoltatori a fost în favoarea cumpărătorilor: preţurile au coborât, ajungând să fie mai mici decât cele ale proprietăţilor ridicate în urmă cu zeci de ani.

„În urmă cu şase ani, apartamentele erau mai puţin mai tinere, în mod evident, iar numărul proiectelor rezidenţiale noi era mult mai mic. În plus, preţul apartamentelor noi nu era la fel de accesibil ca acum – atunci, acestea erau cu mult mai scumpe în raport cu locuinţele vechi. În schimb, în prezent, raportul s-a inversat. Iar cumpărătorii de astăzi îşi ridică o întrebare normală: de ce să plătesc mult pentru o locuinţă veche, când pot plăti mai puţin pentru o locuinţă nouă?”, declară Sorin Roşu, director general Apulum 94 și dezvoltator Red House 3. 

„Preferinţa pentru construcţii noi este normală. Apartamentele vechi se devalorizează mai mult şi mai rapid decât cele noi. În plus, după 50 ani, o locuinţă veche este un produs aproape expirat, în timp ce apartamentele noi vin cu facilităţi noi, cu nişte compartimentări de actualitate, multe dintre ele au finisaje foarte bune, iar preţurile sunt extrem de decente. Mai mult, dezvoltatorii vin cu promoţii care sunt inexistente în cazul apartamentelor vechi”, completează reprezentanții site-ului AnsambluriBucuresti.ro

Reputaţia dezvoltatorului vinde proiectul, astfel că a crescut nivelul de calitate al construcţiilor

Scandalurile legate de ansamblurile rezidenţiale noi au umplut paginile ziarelor în anii de boom imobiliar. Cumpărătorii au început să privească suspicioşi către blocurile noi, ba chiar s-a împământenit ideea că nişte construcţii ridicate în urmă cu zeci de ani sunt mai „bune” decât unele construite cu tehnologiile prezentului.

Însă anii de criză i-au obligat pe dezvoltatori să depună eforturi intense pentru a-şi atrage cumpărători, astfel că a crescut simţitor calitatea proiectelor rezidenţiale. Cu toate acestea, suspiciunile clienţilor nu au dispărut complet, iar mulţi dintre ei analizează foarte atent înainte de a plăti. Iar cum „paza bună trece primejdia rea”, nivelul de încredere a urcat considerabil.

„În prezent, clienţii monitorizează atent proiectele. Chiar la TNI am avut un client interesat de o locuinţă care a spus că ştie imobilul din timpul fazelor de execuţie. Oamenii supraveghează foarte mult înainte să achiziţioneze. Iar dacă un dezvoltator construieşte prost, i se duce numele în piaţă şi, cu o astfel de etichetă, cu greu îşi mai poate vinde proiectul”, explică directorul companiei imobiliare Apulum 94.

„În ultimii ani, calitatea proiectelor a crescut considerabil şi au început să apară proiecte foarte bune în zone din Bucureşti, nu mai discutăm numai de zone din afara oraşului. Cu un buget rezonabil, îţi poţi achiziţiona un apartament nou şi de caliatte, nu trebuie să te limitezi la o locuinţă vechi sau la una de o calitate îndoielnică”, subliniază reprezentanţii ansambluribucuresti.ro

Preferinţa prezentului: apartamentele cu două şi trei camere, de până în 60.000 euro

De asemenea, potrivit celei mai recente analize efectuate de IMOPEDIA.ro, majoritatea clienţilor interesaţi de achiziţia unei locuinţe în Capitală preferă apartamentele cu două şi trei camere (39%, respectiv 40% dintre vizitatorii portalului imobiliar). Clienţii se orientează în număr mult mai mic către garsoniere şi apartamente cu patru camere (9%, respectiv 10% dintre cei chestionaţi).

„Apartamentele cu două şi trei camere sunt ideale pentru familiile tinere, iar cei mai mulţi cumpărători vin din rândul acestora, în prezent. În plus, preţul locuinţelor a coborât simţitor, precum şi diferenţa dintre apartamente – dacă vrei să treci de la două la trei camere, plăteşti mult mai puţin decât acum câţiva ani. Update-ul de confort costă mult mai puţin acum, decât în anii de boom”, explică Răzvan Muntean, general manager IMOPEDIA.ro

Totodată, aproape două treimi dintre potenţialii cumpărători ar fi dispuşi să plătească până în 60.000 euro pentru o locuinţă în Capitală (62%). O treime dintre vizitatorii portalului imobiliar IMOPEDIA.ro ar alocat un buget între 60.000 şi 100.000 euro (30%), în timp ce doar 8% dintre utilizatori ar fi dispuşi să plătească mai mult de 100.000 euro pentru o proprietate.

CITEȘTE ȘI: Locuinţele mici, atracţia prezentului. „Suprafeţele generoase” nu mai reprezintă un atu

12 May 2014