0-670-b0920casa20noua6_sa.jpg Migratia bucurestenilor dintr-un cartier in altul, dintr-un sector in altul, se face pe criterii de confort si acces la mijloacele de transport in comun. Pentru cei care au un apartament intr-o zona buna sau care le convine, cautarile pentru o casa noua se opresc in acelasi sector, dupa cum spun expertii in imobiliare.

Chinul  incepe insa atunci cand trebuie sa apelezi la banca pentru credit: e mai usor de obtinut finantare pentru o locuinta ce poate fi ipotecata. Asta inseamna un apartament din fondul vechi de locuinte. Dar dupa ce s-au vazut cu cheile in buzunar, noii proprietari se trezesc in fata unui nou hop: mutarea si reamenajarea apartamentului proaspat cumparat.

Locuinta veche, credit accesibil

Gol, cu peretii dezbracati rusinos de podoaba tencuielii vechi de cateva zeci de ani, lustre „pe care daca le mai tinem cativa ani le putem da la muzeu”, saci de moloz peste tot si praf. Astfel arata investitia intr-un apartament cu doua camere la zece minute de mers pe jos de la statia de metrou Nicolae Grigorescu, spre Piata Salajan. Toate astea au costat 63.000 de euro in februarie, cand familia Stefaniu s-a hotarat sa paraseasca garsoniera din acelasi cartier pentru un apartament mai mare.

Cuplul a facut un credit, desi ar fi putut sa vanda garsoniera pe care inca o mai au in posesie: „Ne-am gandit sa o vindem, dar ne-am dat seama ca pretul pe care l-am lua pe ea ar fi mult mai mic decat ce aveam nevoie si dura mai mult”, spune Amalia Stefaniu.

De cand si-au cumparat noua locuinta, Amalia a venit in fiecare zi „la moloz”, asa cum isi numeste micuta Alexandra, copilul sotilor Stefaniu, noua casa. S-au mutat in acelasi cartier din sectorul 3 pentru ca e renovat si plin de parcuri, pentru binele Alexandrei si pentru ca e aproape de metrou.

„Factorii cei mai importanti in influentarea preferintelor bucurestenilor sunt reprezentati de pret si de zona. Cei care detin un buget mai redus aleg in functie de un pret cat mai avantajos pentru un numar cat mai mare de camere, intr-o zona rezonabila. Acestia vor opta cu precadere pentru locuintele din blocurile vechi deoarece pentru acestea nu exista piedici in obtinerea unui credit”, spune Georgiana Sandu, director de vanzari al departamentului rezidential de la agentia imobiliara Neocasa.

La casa noua, biblioteca si bucatarie vechi

Au vrut apartament intr-o cladire noua, dar avocatul i-a sfatuit sa aleaga totusi o locuinta din fondul imobiliar vechi. „Acolo au un pret de pornire care ti se pare bun, dar nu stii niciodata sigur la cat ajunge la final. Am avut un prieten care a platit dublul pretului initial, de la 55.000  la 110.000  de euro. E cam mult”, glumeste Amalia Stefaniu si impinge cu spor la caruciorul Alexandrei.

„In cazul apartamentelor noi, datorita faptului ca sunt contractate din faza de proiect inainte de finalizarea constructiei, este mult mai dificila obtinerea unui credit ipotecar, neexistand imobilul cu care sa se garanteze. Acesta este unul dintre motivele pentru care locuintele vechi inca sunt preferate”, explica Sandu.

In cartier mai sunt probleme cu bordurile, prea inguste pentru carucioare, ce sa mai spui de loc de trecere: e blocat de masini. Cu toate astea, Alexandra Stefaniu stie deja exact in ce parcuri sa mearga, unde gaseste leaganele ei preferate si are prieteni printre copiii din cartier.

Cei trei Stefaniu inca mai spera ca se vor putea instala definitiv in noul lor apartament, chiar daca munca in el o sa le mai ia multa vreme si bani: abia si-au schimbat usile, au dat jos tot ce era pe pereti, au ales parchetul in ton cu usile si mai trebuie sa caute gresia (inca nu
s-au inteles la culoare) si mobila.

„Din garsoniera nu putem lua mai nimic: doar biblioteca si mobila de bucatarie”, se plange cu gandul la cheltuielile viitoare, Amalia. Sotul ei lucreaza in IT, iar ea e laboranta. Astfel isi vor permite sa plateasca cei 400 de euro lunar cat ii costa proaspata achizitie.

Ajutor

Firmele de transport mobilier va pot usura mutarea

Daca masina personala nu face fata mobilierului ce trebuie transportat in noua locuinta, firmele specializate in mutari pot reprezenta o solutie.
ALEX CAR COM - percepe tarifare la kilometru, cu un pret de 0,7-0,8 lei/km.
C.D.M. Prestari Servicii - demontarea mobilierului, ambalarea si transportul lui, pana la montarea in noua locuinta, ajung la un pret maximum de 700 de lei pentru transportul din garsoniera la doua camere.
Premiere Service - personalul vine cu ambalaje, unelte de demontat si montat, pana la cutii pentru haine. Pretul  poate da insa dureri de cap: 550 de euro pentru mutarea dintr-o garsoniera intr-un apartament cu doua camere.

Sursa

26 July 2007