Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 

Aventura numită „Prima Casă”

Ce faci când chiria e mai mare decât o rată la bancă?
Publicat: | Autor: Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 10178

Suntem o ţară de proprietari, o spun statisticile. Ne dorim mult să stăm în casa noastră, chiar dacă asta implică să fim datori la bănci zeci de ani. Un credit precum Prima Casă i-a transformat pe mulți chiriași în proprietari, deoarece rata prin programul garantat de stat e foarte aproape de chiria pe care o cere un proprietar.

Prima CasaÎn situaţia de a alege între chirie şi rată la bancă s-a aflat şi Cristina Zănoagă, o tânără de 29 de ani, din Bucureşti. În 2009, când a apărut programul Prima Casă, stătea cu chirie într-un bloc din Drumul Taberei, în zona Favorit. Şi poate ar mai fi stat acolo şi astăzi, dacă un calcul rapid nu i-ar fi arătat că programul recent lansat o avantajează.

Aventura numită Prima Casă a început atunci când ajunsesem să plătesc chiria mai mult decât o eventuală rată la bancă. Mie şi surorii mele ne-a plăcut mult zona Favorit, aşa că am început să căutam pe internet un apartament de trei camere într-un bloc vechi de acolo. După câteva vizionări, mi-am dat seama că bugetul de 65.000 euro îmi ajungea să iau un mic dezastru în care să mai investesc 10.000 euro", mărturisește Cristina Zănoagă.

După şapte apartamente văzute şi niciunul dintre ele pe placul ei, a început să apară deznădejdea. Dar povestea nu se putea opri brusc, căci Cristina are mulţi prieteni, amici, colegi de serviciu care o susţineau.

Într-o zi, un coleg de serviciu mi-a dat un ziar cu anunţuri imobiliare. Mi-a atras atenţia un anunţ laconic: vând trei camere, bloc nou, zona Apusului, 62.000 euro. Nu prea mi-a venit să cred, dar am sunat şi am programat o vizionare în aceeaşi zi", îşi aduce aminte Cristina.

Apartamentul din Apusului era, de fapt, în comuna Roşu, Chiajna, foarte aproape de graniţa cu Sectorul 6 al Capitalei. Erau doar două blocuri construite atunci, între timp s-au făcut şase.

Mi-a plăcut mult faptul că era curat, nou, nu trebuia să îmi aduc decât lucrurile, fără alte investiţii", mai povesteşte proprietara.

„Dacă nu era Prima Casă, nu aş fi făcut acest pas"

I-a rămas la suflet apartamentul din comuna Roşu şi voia să fie al ei. Aşa că a început să caute soluţii de finanţare. Asta se întâmpla prin noiembrie 2009. La acea vreme „era o isterie naţională cu Prima Casă, practic, existenţa acestui program m-a impulsionat să fac acest pas. Condiţiile erau net superioare faţă de un credit ipotecar obişnuit" recunoaște beneficiara.

Nu ştia prea multe despre programul Prima Casă, aşa că a început să întrebe în stânga şi în dreapta. Cele mai multe informaţii le-a găsit pe internet, multe dintre ele pe site-ul IMOPEDIA.ro.

Scotocind forumurile dedicate programului Prima Casă, a aflat tot ce o interesa, ba chiar şi cum ar putea rezolva probleme care încă nu apăruseră. A ales să se împrumute la Banca Românească.

Pe forum, spuneau că are cea mai mică dobândă de pe piaţă şi că au tot felul de facilităţi, dar că sunt foarte restrictivi şi au tendinţa să subevalueze proprietăţile. Totuşi mi-am depus dosarul şi, cu toate că mă aşteptam să sune de două ori pe săptămână că le mai trebuie nu-ştiu-ce acte, nu a fost aşa", explică Cristina Zănoagă.

Totul se petrecea la începutul lunii decembrie, înainte de sărbătorile de iarnă. Aşa că nu a fost o surpriză când a fost depăşită data evaluării. După ce, într-un sfârșit, a venit un evaluator, i s-a spus că va primi un răspuns între Crăciun şi Revelion.

Bineînţeles că nu am primit niciun răspuns. Am dat zeci de telefoane la bancă şi îmi spuneau că nu au primit un răspuns din centrală. Până într-o zi când m-am dus personal la sucursală şi am aflat că, de fapt, îmi pierduseră dosarul de evaluare!", povesteşte beneficiara creditului.

Alo, Guvernul?

Într-un final, s-a găsit dosarul, banca a aprobat creditul, mai era nevoie de validarea garanţiei din partea Fondului Naţional de Garantare. Era deja 2010, şi trebuia să apară Prima Casă 2.

Ordonanţa de urgenţă nu mai venea, actele expirau... era toata lumea înnebunită. Eram cu ochii la ştiri, sunam la Fond, la bancă, nici vacanţa de iarnă nu mi-a priit. Până când m-am hotărât să sun la sursă! Am dat telefon la Ministerul Economiei, de unde m-au pasat delicat la Palatul Victoria. Am sunat şi la Guvern, unde am fost surprinsă de amabilitatea funcţionarilor. Am vorbit cu un domn, care m-a ajutat cu toate informaţiile posibile, iar când am revenit cu alt telefon, m-a recunoscut. Probabil nu mai sunase nimeni la Guvern!", îşi aminteşte amuzată Cristina Zănoagă.

A apărut Prima Casă 2, dosarul a plecat la Fondul de Garantare, iar după o săptămână de verificări în fiecare zi ale listelor de pe site-ul FNG, Cristina Zănoagă s-a văzut pe listă.

Eram în delir! După încă o săptămână am devenit proprietară cu acte. Aşa că, de la bloc vechi din Drumul Taberei, am ajuns la bloc nou în comuna Roşu, pentru care am plătit 62.000 euro, iar avansul a fost de 5.000 euro", declară Cristina şi tot ea spune: „creditul e făcut pe o perioadă de 30 de ani, iar rata variază în funcție de EURIBOR. De exemplu,  prima rată a fost 289 euro, iar acum, după un an, este 297 euro. Sunt mulţumită de achiziţie. Suma aceasta, dacă nu mai mult, aş fi plătit-o pentru chiria unui apartament de trei camere. Dacă nu era Prima Casă, probabil că nu aş fi făcut acest pas", conchide proprietara.

Costurile adiacente au fost de 3.000 euro:
• Antecontract - 350 lei
• Extrase şi declaraţii - 550 lei
• Depozitul colateral - 637 euro
• Contract de vânzare cumpărare şi intabulare - 2.971 lei
• Asigurarea locuinței - 400 lei
• Comision de retragere a banilor - 85 euro
• Comisionul agenţiei - 1.000 euro

 

CITEȘTE ȘI ALTE ÎNTÂMPLĂRI PRIN CARE AU TRECUT BENEFICIARII PROGRAMULUI PRIMA CASĂ:

  • Telenovela imobiliară românească Ameninţări, tentativă de suicid, urmăriri, telefoane date în toiul nopţii. Aţi putea crede că este vorba de vreun film poliţist. De fapt, este ... Telenovela imobiliară românească
  • Schimb locuinţă: dau Cotroceni pe Militari În vremurile actuale, deşi preţul apartamentelor a coborât simțitor, nivelul tranzacţiilor se menţine în continuare ... Schimb locuinţă: dau Cotroceni pe Militari
  • De la apartament în Militari la curte de 2500 mp în Tărtăşeşti După şase ani de stat în oraş, pe un bulevard aglomerat, cu trafic la orice oră din zi şi din noapte, şi-au dorit o viaţă liniştită, fără ... De la apartament în Militari la curte de 2500 mp în Tărtăşeşti


Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail
B1TV - PRIMA CASA 4
Get Adobe Flash Player to be able to see this content
19089-2.jpg
B1TV - Prima Casa 4
10463-60410397-2.jpg
Programul "Prima casa", deblocat? Asteptati, ne transmit bancherii!
10432-new.jpg
Dezvoltatorii vor si nu vor Prima Casa 2
10279-64651.jpg
Blocaj în programul Prima Casă
9970-agentii.jpg
Agentii imobiliari spera ca programul Prima casa sa dezghete piata
9964-tvr.jpg
Prima Casă 2 dinamizează piaţa terenurilor
9772-mai_greu_de_luat.jpg
Mai greu de luat
9434-60400644-2.jpg
Creste la 80.000 de euro plafonul la Prima Casa, crestem si noi preturile"
9173-60398655-2.jpg
Guvernul a deblocat "Prima Casa"
6924-60356947-2.jpg
Boc, nemultumit de ritmul de rezolvare al dosarelor pentru Prima Casa
Imobile prima casa
Apartamente de max 70.000 EURO
Sondaj Media
Considerați că 2016 este un an bun pentru achiziția unei proprietăți imobiliare?
Da, cât mai repede posibil, deoarece prețurile au început deja să urce încet.
Da, dar fără grabă. Piața abia se stabilizează, iar prețurile nu au cum să scadă mai mult de atât.
Nu sunt interesat de achiziția unei locuințe în viitorul apropiat.
Nu încă. Voi mai aștepta, cred că prețurile vor mai înregistra ușoare scăderi.
Nu, prețurile încă mai trebuie să scadă mult pentru a se adapta puterii de cumpărare din România.
OFERTE RECOMANDATE
Baba Novac , SU: 45 mp, 2 cam.
Rahova , SC: 72 mp, 2 cam.
Bucurestii Noi , SC: 56 mp, 2 cam.

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video