0-1387-676721b34d164f82754e220a887ce455.jpg Băncile au devenit mult mai selective în privinţa finanţării dezvoltărilor imobiliare. Primele victime vor fi din rândul micilor investitori. Acestora li se vor cere aporturi proprii mai mari pentru a putea accesa un credit. În plus, condiţiile actuale de pe piaţa imobiliară nu mai favorizează speculatorii, fapt care se va reflecta în preţul apartamentelor de lux.

Băncile au devenit extrem de selective în privinţa finanţării proiectelor imobiliare, susţine Sergiu Oprescu , preşedinte Alpha Bank. Chiar dacă băncile locale nu au primit încă restricţii de la băncile mamă în privinţa expunerii pe sectorul imobiliar, acestea analizează solicitările de creditare cu o mult mai mare atenţie.

"Un segment care anul trecut a fost extrem de popular a fost segmentul micilor dezvoltări imobiliare, unde finanţarea, sau o mare parte din finanţare se presupunea a fi făcută prin vânzări înainte de termen a apartamentelor respective. Dezvoltatorii trebuie să vină cu mai mulţi bani în momentul de faţă ca să îşi poată finanţa proiectul acum", a declarat Sergiu Oprescu.

Piaţa imobiliară se află departe de momentul în care va stagna. Totuşi clienţii români au devenit mult mai sofisticaţi, iar concurenţa s-a înăsprit considerabil. Bancherii îi avertizează pe investitorii imobiliari să nu se mai aştepte la dublarea preţurilor în următoarele 18 luni, după modelul anilor trecuţi.

Cei mai afectaţi: speculatorii:

"În zonele de investiţii speculative vom vedea corecţii de preţ. Acolo, într-adevăr, cred că putem asista la o oarecare scădere a preţurilor imobiliare. Majoritatea acestor investiţii sunt în segmentul de sus, în segmentul de lux", a subliniat Răzvan Munteanu, vicepreşedinte

Criza creditelor subprime a avut un impact pozitiv pentru România, sunt de părere bancherii. În sensul că a temperat investiţiile de portofoliu şi pe cele speculative.

Sursa

26 June 2008