Apartamentele noi din Bacău au fost în primul semestru al acestui an în medie cu 27% mai scumpe decât cele vechi. Procentul destul de mare se datorează faptului că oferta de locuinţe noi este mult inferioară celei vechi, iar acest lucru creează un dezechilibru în defavoarea apartamentelor construite în ultimii ani, sunt de părere analiştii companiei de consultanţă Darian.

15117-152916-bacau1.jpgCele mai ieftine apartamente noi din Ba­cău sunt din zona mărginaşă. În primul semestru al lui 2010, preţurile medii au fost de 885 euro/mp suprafaţă utilă, iar cele mai scumpe, similare semestrului II 2009, au fost în zona Ultracentrală - Bancorex, unde media a atins aproximativ 1.165 euro/mp suprafaţă utilă.

Pe piaţa rezidenţială din municipiul Bacău se află în faza de construcţie proiecte care la finalizare vor aduce un stoc de 1.121 apartamente, în timp ce alte 400 apartamente aşteaptă autorizaţia de construcţie.

Apartamente vechi

Preţurile apartamentelor vechi din Bacău au înregistrat o evoluţie negativă, scăzând cu aproximativ 2%, în semestrul I al anului curent comparativ cu semestrul II al anului trecut, preţul mediu pentru aceste apartamente la nivelul municipiului fiind de aproximativ 830 euro/mp suprafaţă utilă. Cele mai mari preţuri s-au înregistrat în zona Ştefan cel Mare, media fiind de aproximativ 895 euro/mp suprafaţă utilă, în scădere cu aproximativ 2% faţă de ultima parte a lui 2009. Cele mai mici preţuri s-au atins în zona Republicii, acolo unde media a fost de aproximativ 720 euro/mp suprafaţă utilă în primele şase luni ale anului, în scădere cu 5% comparativ cu semestrul II 2009.

„Analizând apartamentele în funcţie de numărul de camere, se poate constata că cel mai mult au scăzut apartamentele cu două camere, iar cel mai puţin apartamentele cu trei camere. La nivelul apartamentelor noi din Bacău se remarcă tendinţa preţurilor de a rămâne constante, media fiind de 1.055 euro/mp suprafaţă utilă.", se arată într-o analiză de piaţă a companiei de evaluare Darian.

Chirii

Chiriile apartamentelor nu au scăzut în prima jumătate a anului, acest fapt datorându-se cererii constante exercitate de studenţii care nu beneficiază de locuri în cămine, dar şi de familiile tinere, care s-au mutat în Bacău din celelalte oraşe importante ale judeţului unde industria a cunoscut un declin accentuat în ultimii ani, sunt de părere specialiştii.

Terenuri

Criza a redus în 2009 numărul tranzacţiilor de pe piaţa terenurilor cu peste 50% comparativ cu anul 2008, motiv pentru care în semestrul I al anului 2010 aceste preţuri au rămas constante.

Terenurile cele mai căutate au fost şi rămân în continuare acelea din zonele devenite deja tradiţionale în Bacău: Gherăieşti (ieşirea spre Piatra Neamţ), Şerbăneşti (ieşirea spre Iaşi), Letea Veche (Şoseaua de Centura-E85), Măr­gineni-Hemeiuş.

Spaţiile comerciale

Principala arteră comercială a Bacăului este strada Nicolae Bălcescu, zona ultracentrală a oraşului, precum şi Strada Mărăşeşti aflată în continuarea acesteia. Aici se găsesc principalele reţele de comercianţi care îşi desfăşoară activitatea în oraş. O altă arteră importantă este strada Ştefan cel Mare - strada 9 Mai.

Spaţiile de birouri

„Oferta de spaţii de birouri în Bacău este foarte redusă şi constă aproape în exclusivitate în spaţii vechi. Rata de ocupare este aproximativ 90%, iar zona centrală este cea care concentrează majoritatea spaţiilor de birouri din Bacău. În această zonă se află şi cea mai ­modernă clădire de birouri din ­Bacău - Centrul de afaceri, o clădire în care chiriile pornesc de la 10 euro/mp. În clădirea 30 Avenue Business Center, chiriile sunt ­între 15 şi 20 euro/mp pentru parter şi 10-12 euro/mp pentru etajele ­superioare.", mai aflăm din analiza Darian.

Chiria medie pentru spaţiile de birouri de clasa A din Bacău este de aproximativ 13-15 euro/mp.


Sursa

17 November 2010