Piata industriala a stagnat în cursul anului 2008, piata rezidentiala a scazut, iar piata de birouri a crescut, însa si aici cresterea nu a fost conform asteptarilor, au declarat consultantii companiei Cushman&Wakefield, citati de NewsIn.

Balonul imobiliar se dezumfla. In 2009 vor avea loc descresteri pe toate segmenteleMai mult, acestia spun ca în 2009 toate domeniile imobiliare vor cunoaste o descrestere. „Scenariul va fi urmatorul: credite mai putine, prin urmare se vor cumpara mai putine case, mobila, electrocasnicele se vor vinde mai putin, companiile nu se vor mai dezvolta, se va închiria mai putin. Rezulta astfel un "efect de cascada", un lant de descresteri generat de o situatie economica fara cresteri. Lipsa creditului va genera scaderi sau plafonari în economie, iar sectoarele conexe vor fi afectate" a declarat Razvan Gheorghe, Partener Managing Director al Cushman & Wakefield.

Acesta sustine ca în conditiile crizei financiare, vor exista si numeroase concedieri. „Estimarea mea este ca procentul de concedieri va ajunge la aproximativ 10% din populatia activa", a adaugat reprezentantul Cushman. Razvan Gheorghe considera ca lipsa creditelor, marirea gradului de risc al investitiilor si timpul de dezvoltare pentru un proiect sau pentru o investitie, care va fi mai lung, vor avea efecte negative pe care le vor resimti dezvoltatorii pe fondul crizei. „Economia va fi în descrestere si probabil vom asista si la falimente în sectorul imobiliar. Consider ca sectorul cel mai afectat va fi rezidentialul", mai spune analistul imobiliar.

TVA la tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice

Persoanele fizice care vor efectua tranzactii imobiliare în scopuri comerciale vor achita si taxa pe valoarea adaugata de 19%, iar câstigurile obtinute din astfel de operatiuni, indiferent de cine sunt efectuate, vor fi impozitate cu 16%, la nivelul cotei unice de impozitare, potrivit Mediafax.

Pentru tranzactiile imobiliare care nu au un scop comercial va fi mentinut actualul sistem de impozitare, conform programului de guvernare PDL-PSD. Introducerea taxei figura si în varianta intermediara a programului de guvernare. Nici atunci si nici acum nu este indicata data de la care noile impozite vor fi introduse. Persoanele fizice platesc, din 2007, cote diferentiate de impozit pentru veniturile obtinute din tranzactii imobiliare, în functie de valoarea proprietatii si de intervalul în care este detinut imobilul.

Sursa

22 December 2008