Din rău în mai rău pentru băncile austriece prezente în Europa emergentă. Afirmaţia a fost lansată de Andreas Ittner, membru în board-ul Băncii Centrale a Austriei. În opinia sa, nivelul creditelor neperformante este încă sub nivelul maxim estimat.

Rata creditelor neperformante a crescut abrupt în România de la 6% în 2008 la peste 15% la sfârşitul anului trecut, unul dintre cele mai ridicate nivele din regiune, alături de statele baltice şi Ucraina.

Şi alte ţări din regiune au marcat, însă, creşteri semnificative ale împrumuturilor cu probleme.

Dar greul încă nu a trecut, susţine Andreas Ittner, membru în board-ul Băncii Centrale a Austriei şi responsabil cu direcţia de supraveghere. Acesta a precizat că rata creditelor neperformante nu a atins încă nivelul maxim în Europa emergentă.

În acest context, băncile austriece, printre cei mai mari creditori din centrul şi estul Europei, se vor confrunta cu probleme şi mai mari. Situaţia financiară a băncilor este agravată de trecerea la normele Basel 3, caz în care băncile austriece ar putea avea nevoie de injecţii din partea acţionarilor de 10 miliarde de euro, potrivit calculelor băncii centrale.


Sursa

4 March 2010