Banca Românească, un jucător de talie medie pe plan local controlat de grupul financiar elen National Bank of Greece, vrea să vândă la licitaţie în luna mai aproape o sută de case, aparta­mente şi terenuri executate silit de la clienţii care nu şi-au mai plătit ratele la credite.

17556-18214213.jpgCea mai scumpă proprietate pusă în vânzare de bancă este o clădire rezi­den­ţială de 19.500 de me­tri pătraţi, situată în comuna Tunari din Ilfov, în schimbul căreia încearcă să obţină 5,26 milioane de euro. Metoda de vânzare este negocierea directă. Cele mai multe proprietăţi exe­cutate silit sunt situate în Bucureşti şi în judeţele Arad, Bihor, Braşov. Majoritatea sunt apar­tamente, dar şi case situate în zona ru­rală sau în oraşe mici. De exemplu, banca încearcă să vândă cu 225.000 de lei (55.000 de euro) un apartament cu o suprafaţă de 72 de metri pătraţi situat în sec­torul 3 în condiţiile în care pro­prie­tatea fusese evaluată iniţial la peste 300.000 de lei.

De fapt, majoritatea anun­ţurilor afişează preţuri cu 25% mai mici decât preţul de evaluare, semn că banca nu a găsit cum­pă­rător de la prima licitaţie. La pri­ma licitaţie, executorii bancari sunt obli­gaţi să solicite poten­ţiali­lor cum­pă­ră­tori preţul de eva­luare al bunului res­pectiv, dar înce­pând cu a doua ten­tativă de vân­zare preţul poate fi redus la 75%.

De la a treia licitaţie în sus, proprietatea poate fi vândută la cel mai bun preţ oferit de participanţi. Executorii spun că un bun recuperat se vinde, în medie, după trei-cinci licitaţii. Băncile afişează în prezent peste 2.000 de anunţuri cu proprietăţi executate silit, multe dintre acestea fiind rostogolite din lunile anterioare.


Sursa

15 April 2011