Numai în ultimele trei săptămâni au fost vândute 1.500 de credite în valoare de 60 mil. euro, iar dacă ritmul de acordare a finanţărilor se menţine la acest nivel, plafonul rămas ar putea fi epuizat în şase luni.

25309-6-primacasa-om.jpgMinisterul de Finanţe a alocat deja un plafon suplimentar de 200 mil. euro, ceea ce înseamnă că după epuizarea garanţiilor primite deja băncile mai pot acorda încă 10.000 de credite în valoare totală de 400 mil. euro. Creditele sunt garantate de stat în proporţie de 50%.

"Mai avem bani din vechiul plafon şi primim în continuare dosare. Nu putem solicita bani din noul plafon înainte să terminăm garanţiile alocate deja. Fiecare bancă va primi garanţii din plafonul de 200 de milioane de euro în limita cotei pe care o deţine acum", afirmă reprezentanţii BCR.

BCR, cea mai mare bancă după activele deţinute, a vândut credite ipotecare de 400 mil. euro dintr-un plafon total de 600 mil. euro prin "Prima casă" 4, finanţările acordate de la startul programului, în urmă cu trei ani, depăşind pragul de 1 mld. euro. Banca a primit circa 40% din garanţiile acordate de stat în ediţia a patra a programului, iar dacă va participa şi la următoarea etapă, ar putea acorda credite de încă 160 mil. euro.

De altfel, numai patru bănci - BCR, BRD, Alpha Bank şi Raiffeisen - au acordat aproape 90% din creditele prin "Prima casă" 4. Numărul persoanelor care au accesat un împrumut garantat de stat în această etapă a programului se ridică la 24.500, valoarea medie a unui credit fiind de circa 37.000 de euro.

Băncile trebuie să notifice Fondul de Garantare cu privire la intenţia de a solicita alocarea de sume din noul plafon cu cel puţin 30 de zile înainte de data la care estimează că vor epuiza garanţiile primite deja. Bancherii spun că cererea de credite garantate de stat a crescut în ultima perioadă după ce scăzuse constant la începutul acestui an.

"Nu am început încă procedurile de majorare a plafonului, dar monitorizăm atent solicitările de garantare astfel încât să nu existe sincope între momentul finalizării plafonului actual şi cel alocat pentru 2012. În ultima perioadă am observat o creştere accentuată a cererilor de credit", afirmă Adrian Jantea, director de promovare şi distribuţie persoane fizice al BRD.

Creditele "Prima casă" au fost acordate aproape exclusiv în euro, doar 250 de clienţi alegând varianta unui împrumut în lei. Creditele ipotecare în lei au fost evitate de cli­enţi din cauza dobânzilor mult mai mari. Astfel, dacă un împrumut în euro vine cu o dobândă mai mică de 5% pe an, la lei dobânzile se apropie de 8% pe an, ceea ce înseamnă câteva sute de lei în plus la rata lunară. Creditele vândute prin programul "Prima casă" au un avans minim de 5% din valoarea garanţiei, în timp ce ofertele de credite standard vin cu avans minim de 15% la lei şi de 25% la euro. BNR a adoptat recent un nou regulament de creditare a persoanelor fizice şi a majorat la 25% avansul minim la creditele ipotecare în euro, dar măsura nu a afectat şi "Prima casă".

Dobânzile la creditele standard au coborât anul trecut sub nivelul celor de la "Prima casă", astfel că singurul avantaj a programului guvernamental a rămas avansul foarte mic.

Spre deosebire de etapele precedente, când au fost acordate credite de 1,86 mld. euro în doi ani, în ediţia a patra statul nu mai garantează integral împrumuturile, jumătate din risc fiind preluat de către bănci. Circa 40 de clienţi au intrat până acum în incapacitate de plată, ceea ce înseamnă o rată de default de 0,07%, mult sub rata de default la creditele ipotecare standard.

 

Sursa

16 June 2012