Avansul este insa mult atenuat comparativ cu perioada de boom, 2006-2008.

19602-bat-palma.jpgPana la finalul lunii mai, soldul creditelor pentru achizitia lo­cu­intelor a crescut usor, in termeni nominali cu 4,1 miliarde de lei, pana la 30 mld. lei, comparativ cu sfarsitul lunii similare din 2010, avansul fiind generat ex­­­clusiv de finantarile in valuta. Bancherii spun ca Romania inca are de recuperat in termeni de calitate si cantitate ai fondului locativ fata de nivelul european, acestia fiind de parere ca situatia ar trebui sa sprijine piata finantarilor imobiliare.

Reprezentantii bancilor au remarcat inca de la inceputul acestui an o usoara crestere a cererii pentru finantarile destinate achizitiei de locuinte, chiar si in perioada in care programul „Prima casa" a fost intrerupt. In opinia acestora, avansul, desi modest, este determinat de un sentiment de incredere in sta­bi­li­zarea cadrului economic general. „Ana­lis­tii imobiliari sunt de parere ca mi­nimul a fost atins, urmeaza crestere, ritmul fiind fireste mult mai atenuat fata de perioada 2006-2008", explica Mihai Simionescu, seful Departamentului cre­dite garantate al Raiffeisen Bank. De altfel, acesta arata ca volumul impr­u­m­u­turilor imobiliare noi acordate de banca in trimestrul I comparativ cu primele trei luni ale anu­lui trecut a crescut de sapte ori, prin programul „Prima casa" fiind acordate in total peste 3.000 de imprumuturi, in valoare de 15 milioane de euro. Potrivit directorului Raiffeisen Bank, cel mai mare credit pentru achizitia unei locuinte acordat de la inceputul acestui an a fost de 256.000 de euro.

Si in portofoliul BCR ponderea fi­nantarilor acordate prin acest program guvernamental este importanta. „In trimestrul I, in totalul creditelor des­tinate persoanelor fizice pentru achizitia de locuinte, aproximativ 90% au fost credite acordate in cadrul programului «Prima casa»", spune Stefan Coroianu, directorul Produse Retail al bancii. De la inceputul acestui an, cel mai mare credit destinat achizitiei unei locuinte acordat de BCR a fost de 1 milion de euro.

Costurile, influentate ­de „Prima casa"

Desi bancherii spun ca in acest mo­ment piata este dominata de programul guve­rnamental, ofertele alternative isi fac incet-incet loc. ,,In mod evident, influenta programului «Prima casa» in totalul finan­tarii creditelor imobiliare a fost una im­portanta. Aceasta pondere este da­to­rata, in esenta, celor doua componente princi­pale, avansul de 5% si plafonul maxim al dobanzii stabilite pentru acest tip de credit", considera Adrian Jantea, direc­torul Promovare&Distri­bu­tie Persoane Fizice din cadrul BRD.

La randul sau, si reprezentantul Raiffeisen Bank este de parere ca, in pe­ri­oa­da 2010-martie 2011, costurile credi­telor pentru achizitia locuintelor au fost semni­ficativ influentate de cele ale im­pru­­mu­tu­rilor „Prima casa", marja maxi­ma fiind de 4% pentru imprumuturile acordate in euro. ,,Raiffeisen Bank a decis, in acest context, sa incurajeze familiile de tineri aflate la achizitionarea primei locuinte si care aleg Raiffeisen ca banca „de casa", prin diminuarea marjei de do­ban­da pana la 3%, in conditiile unei ga­rantii de 100% din partea statului", spune Mihai Simio­nescu. Clientii care primesc salariul in cont la Raiffeisen au reducere de dobanda la pretul creditelor imobi­li­are, de 0,6% in cazul creditului standard si de 0,4% in cazul promotiei „Prima ta lo­cu­inta", oferta alternativa a bancii la ,,Prima casa".

BCR acorda clientilor sai creditul „Casa Mea", cu dobanda incepand de la Euribor 6M + 4,1pp. Reprezentantii ban­cii precizeaza ca, luand in consi­derare probabilitatea continuarii progra­mului la costuri similare, imprumutul „Prima casa" este disponibil cu dobanda ince­pand de la EURIBOR 3M + 3,75%. „Tot in categoria creditelor de investitii imo­bi­li­are se incadreaza si creditul de reabilitare termica acordat proprietarilor de lo­cuinte sau asociatiilor de proprietari care doresc sa-si reabiliteze termic imobilele. Avan­tajele sunt dobanda zero, fiind sub­ventionat integral de stat, si faptul ca acest credit acopera 90% din costuri si este garantat de catre FNGCIMM", adauga Stefan Coroianu.

Sfaturi inainte de contractarea unui imprumut imobiliar

Bancherii spun ca acum este un moment oportun pentru achizitia unei locuinte, avand in vedere atat preturile imobilelor, aflate la un minim al ultimilor trei ani, cat si oferta de creditare existenta pe piata, in special prin produsele alternative la programul „Prima casa".
Este bine insa ca optiunile sa fie bine analizate:

Inainte de a contracta un imprumut, trebuie analizat cu atentie modul in care vor fi afectate finantele personale de catre costurile rambursarii creditului. Totodata, ar trebui luate in considerare riscurile de orice natura: stabilitatea locului de munca, riscul valutar, evolutia dobanzilor la credite.

Pot aparea oricand momente nefericite ce pot influenta veniturile si implicit ca­pa­citatea de rambursare a creditului: somaj, incapacitate temporara de munca, invaliditate sau deces. Pentru a proteja achizitia facuta cu ajutorul creditului bancar se poate opta pentru incheierea unui certificat de asigurare complexa, cu plata unui cost lunar.

Ratele la credit trebuie achitate la timp. In cazul in care intampinati difi­cultati financiare, adresati-va bancii care v-a acordat imprumutul. Poate fi gasita o solutie personalizata, care sa va ajute sa depasiti perioada dificila. Solutiile oferite de banci vizeaza res­cadentarea sau reesalonarea creditelor in derulare.


Sursa

6 July 2011