Lupta împotriva evaziunii fiscale încurajate de legislaţia elveţiană continuă: autorităţile de la Berna au adoptat noi măsuri pentru a atenua disputele dintre instituţiile bancare elveţiene şi Fiscul american. Nu va mai trece mult timp până când marele atu al Elveţiei, secretul bancar, va rămâne de domeniul trecutului.

30901-elvetia.jpgSub presiunea constantă a autorităţilor americane, guvernul elveţian elaborează un plan împotriva evaziunii fiscale, fiind de acord cu încălcarea parţială a secretului bancar. Astfel, băncile elveţiene vor putea coopera cu Fiscul din SUA, furnizând informaţii despre clienţii anchetaţi peste Ocean, notează WSJ. Proiectul de lege a fost propus în luna mai şi a fost îndelung dezbătut de guvernanţi, în încercarea de a ajuta guvernul SUA să recupereze impozitele aferente activelor şi veniturilor nedeclarate de cetăţenii americani, ascunse în băncile elveţiene.

  • Băncile elveţiene vor oferi autorităţilor americane informaţii cu privire la conturile transferate către alte instituţii financiare şi detalii legate de activitatea angajaţilor, contabililor şi avocaţilor
  • În schimb, angajaţii băncilor sau alte părţi implicate vor fi protejate juridic

Au mai existat diverse alte măsuri propuse pentru a soluţiona această situaţie, însă până acum, toate au fost respinse. Unul dintre planurile care nu a reuşit să treacă de Parlament ar fi permis instituţiilor să ofere autorităţilor din SUA informaţii legate de afacerile derulate în trecut de clienţii americani. Legislativul a considerat că SUA ar încălca astfel suveranitatea Elveţiei şi că instituţiile ar fi expuse la probleme juridice majore, drept care această măsură nu a fost votată.

Autorităţile americane încearcă de mai bine de câţiva ani să obţină dosarele a mii de clienţi din SUA, care deţin conturi la băncile elveţiene. În încercarea de a evita acţiuni în justiţie, instituţiile din Elveţia care au facilitat evitarea plăţii taxelor de către clienţii americani sunt de acord să colaboreze cu anchetatorii din SUA. Unul dintre cele mai însemnate exemple este cel al grupului UBS, care a plătit o amendă de 780 milioane dolari, după care a furnizat autorităţilor de la Washington informaţii cu privire la aproape 4.500 de conturi.

 

CITEȘTE ȘI: Cine sunt cei mai mari antreprenori români care îşi controlează afacerile din România prin firme din Cipru

 
 

4 July 2013