Lucrurile s-ar putea complica uşor pentru românii care vor să îşi cumpere o locuinţă prin programul Prima Casă. Statul vrea să introducă o garanţie suplimentară prin instituirea în favoarea băncii a unui gaj pe conturile curente ale cumpărătorilor prin programul Prima Casă, se arată într-un proiect de act normativ postat pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice.

16043-111058maxim.jpgPotrivit proiectului de act normativ pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima Casă „se introduce o garanţie suplimentara prin instituirea în favoarea băncii a unui gaj pe conturile curente ale împrumutatului, de natură să protejeze interesele tuturor părţilor implicate în acordarea şi garantarea creditului, pentru cazurile în care s-ar institui popriri asupra conturilor clienţilor. Aceasta are în vedere preîntâmpinarea cazurilor în care, în urma înfiinţării de popriri pe conturile beneficiarilor de credite Prima casă de către creditorii urmăritori, s-ar ajunge în situaţia executării garanţiilor."

În acelaşi document se mai precizează că „pentru a se evita trecerea la restanţă a creditelor şi executarea garanţiei, se statuează posibilitatea de reeşalonare, rescadenţare sau de modificare a valutei creditelor acordate, în conformitate cu normele interne de creditare ale finanţatorilor, sub rezerva verificării de către FNGCIMM a menţinerii condiţiilor de eligibilitate a programului, precum şi a menţinerii valorii garanţiei acordată iniţial fiecărui beneficiar în cadrul programului şi obţinerii acordului FNGCIMM".

Iar modificările propuse nu se opresc aici. Pentru a impulsiona construcţia de locuinţe noi în sistem asociativ s-ar putea eliminat condiţia de asociere a unui număr minim de şapte beneficiari. În schimb, va trebui desemnat un reprezentant dintre asociaţi care să se ocupe de obţinerea autorizaţiei de construire pentru ansamblul de locuinţe în care fiecare dintre beneficiarii asociaţi deţine o singură locuinţă. Aceeaşi persoană se va ocupa şi de relaţia cu finanţatorul. Este obligatoriu în continuare ca cel puţin unul dintre asociaţi să fie proprietarul terenului pe care urmează să se construiască locuinţele.

În nota de fundamentare publicată pe site-ul ministerului de finanţe mai sunt trecute şi alte modificări ce ar putea fi aduse programului. De exemplu, în cazul beneficiarilor de locuinţe construite prin programele ANL care doresc să le achiziţioneze prin Prima Casă, în locul antecontractului de vânzare-cumpărare, aceştia vor prezenta finanţatorilor documentele specifice programelor ANL.

Totodată, în cazul cumpărării de locuinţe scoase la licitaţie de către ANAF în cadrul executării silite, pentru recuperarea valorii de executare a garanţiilor, beneficiarii vor prezenta finanţatorilor în locul antecontractului de vânzare-cumpărare documentele specifice procesului de licitaţie.

Proiectului de act normativ pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima Casă Programul va ajunge mâine pe masa Guvernului.


18 January 2011