Trei sferturi din bancile de pe piata au raportat in trimestrul al treilea o scadere a pretului la imobile, tendinta care va continua si in ultima parte a anului, conform asteptarilor a 65% dintre banci, arata un sondaj BNR efectuat in randul bancilor.

sursa:www.romanialibera.roDoar 12% dintre banci au resimtit o crestere a numarului de cereri de imprumuturi, tendinta ce a revenit dupa aproximativ un an in care au avut loc corectii semnificative ale preturilor imobilelor si ale terenurilor, sustin bancherii.

"Principalul catalizator al revenirii se regaseste in demarare programului guvernamental Prima Casa.

Posibilii factori care au franat cererea vizeaza incertitudinile de pe piata imobiliara, asteptarile populatiei privind situatia financiara si somajul in urmatoarele 12 luni si restrangerea ofertei de credit prin inasprirea standardelor si a termenilor creditarii", arata sondajul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Cu toate acestea, bancile au relaxat usor standardele de acordare a imprumuturilor in trimestrul al treilea pentru creditele ipotecare, in perioada urmatoare bancherii asteptandu-se la o evolutie similara.

In privinta termenilor creditarii, bancile au relaxat unii factori, cum ar fi diferentialul de dobanda a creditului fata de rata ROBOR la o luna, ponderea maxima a serviciului datoriei lunare in venit si prin cresterea imprumutului ca pondere in valoarea garantiei, arata sondajul.

 

"Pretul locuintelor isi mentin tendinta descrescatoare pe care s-a inscris in urma cu un an si confirma in mare masura asteptarile anterioare ale bancilor pentru trimestrul al treilea", se mentioneaza in raport.

Sursa

11 December 2009