Românii au preferat din totdeauna să se împrumute în valută, chiar şi cei care nu sunt plătiţi în moneda europeană. Şi asta pentru că dobânzile mai mici oferite la creditele în euro par să fie mai atractive. Totuşi, reprezentanţii BNR încurajează împrumuturile în lei pentru că, spun ei, beneficiarii creditelor în monedă naţională nu se expun riscului valutar. Cu alte cuvinte, rata lunară în lei nu se modifica in funcţie de evoluţia cursului valutar.  

27643-lei1-398x250.jpgÎn ultimele luni, românii au început să fie mai receptivi la mesajele transmise de BNR, astfel că datele statistice arată că împrumuturile ipotecare în lei au început să urce, începând cu februarie 2012. În şapte luni, bancherii au reuşit să convingă o mie de români că este mai avantajos să plătească o dobândă mai mare pentru un credit în moneda naţională decât să rişte creşterea ratelor lunare din cauza deprecierii leului faţă de euro.

Potrivit datelor BNR, soldul creditelor imo­­biliare în lei a urcat cu peste 200 milioane lei timp de şapte luni consecutive, în perioada februarie-septembrie, şi a depăşit 1,7 miliarde lei (circa 380 milioane euro) la sfârşitul lunii trecute.

„Avem o dificultate reală în a vinde credite ipotecare în lei pentru că avem resurse în lei pe termen scurt. Măsurile de prudenţialitate de care trebuie să ţinem cont ne obligă să alocăm doar un anumit procent din aceste depozite pentru credite pe termen lung. Capacitatea de a acorda credite în euro este limitată, de asemenea, de reducerea finanţărilor externe. Este adevărat însă că ne confruntăm şi cu un nivel scăzut al cererii de credite”, afirmă Mihai Bogza, preşedintele consiliului de administraţie al Bancpost, citat de ZF.

CITEŞTE ŞI: Ce se va întâmpla cu creditele în lei când vom trece la euro?


25 October 2012