Patru bănci de pe piaţa locală au anunţat deja că îşi caută cumpărător. Unele dintre ele vor să plece din România, altele sunt dispuse să vândă doar o parte din afacere. Dar cum o problemă nu vine niciodată singură, această mişcare de pe piaţa bancară ar putea să fie doar începutul unui val mai mare de destabilizare pe acest segment. Următoarele bănci pe lista celor afectate de criză sunt băncile greceşti.

18848-ziare.jpgBăncile greceşti deţin 30% din piaţă şi au trei reprezentante în top 10

Dacă economia grecească nu se redresează, întregul sistem bancar din Grecia ar putea fi destabilizat. Iar această mişcare vizează în mod direct şi România, unde grecii au acaparat o bună parte dintre bănci.

Grecii ţin 30% din sistemul bancar local. Sunt şase bănci greceşti, dintre care trei sunt în top 10: Piraeus, Alpha Bank şi National Bank of Greece, care are Banca Românească. Pericolul poate apărea peste noapte, este de văzut ce decizie ia Comisia Europeană în legătură cu Grecia.", spune Ilie Şerbănescu, analist economic.

Dincolo de contextul defavorabil la nivel internaţional, băncile au probleme şi cu mediul economic din România. Ieşirile din piaţă sunt absolut previzibile în această perioadă, cu atât mai mult în cazul băncilor mici.

Exiturile şi preluările sunt fenomene fireşti în timp de criză. Nu înţeleg de ce părăsesc România când se creează totuşi anumite perspective de relansare. Probabil că pentru băncile mici, ultimii ani au fost mult prea dificili şi nu mai au resursele necesare pentru a mai rezista până la vremuri mai bine, fie ele şi apropiate. Întotdeauna am spus că sunt mult prea multe bănci pentru capacitatea bancară a ţării, a firmelor şi a persoanelor fizice.", spune Bogdan Baltazar, preşedinte onorific BRD.

Băncile care ajung să aibă probleme acum par să tragă ponoasele anilor de dinainte de criză, când au luptat cu toate armele pentru o bucată cât mai mare din piaţă.

Băncile mici au clienţi mici şi au făcut greşeala să intre la preţ de dumping, încercând să captureze cât mai mulţi clienţi, cotă de piaţă, nemaiavând în seamă şi profitul. Dar acum au rămas cu o serie de dobânzi fixe pe care nu le mai pot susţine. Genul acesta de comportament lasă urme pe termen lung.", continuă Baltazar.

În cazul unei fuziuni sau preluări, contractele clienţilor pot deveni păguboase

Atunci când vine vorba de fuziuni sau preluări bancare, situaţia clienţilor se poate complica. Ei au două variante: rămân sau pleacă. Atunci când rămân, înseamnă că se supun regulilor impuse de noul board. Iar acestea pot însemna modificări la nivel de contract, rate sau costuri. Cei care decid să plece, pot să îşi refinanţeze creditul prin alte bănci, ale căror condiţii le convin.

Clienţii pot pleca, dacă au unde să plece, căci băncile celelalte vor fi destul de exigente cu noii clienţi. Dar eu sper că toate vânzările se vor face într-un mod civilizat, iar clienţii vor putea să opteze pentru a rămâne.", adaugă Bogdan Baltazar.

Volksbank vizează o transformare de genul HVB Unicredit Ţiriac

Volksbank este una dintre cele mai importante bănci din lista celor care au anunţat că aşteaptă cumpărători. Totuşi, oficialii bănci spun că sunt interesaţi de un parteneriat, nu de o ieşire din piaţă.

Până acum, pe piaţa bancară din România au avut loc mai multe tranzacţii spectaculoase (cum ar fi privatizarea BCR, fuziunea HVB Unicredit Ţiriac etc) şi în astfel de cazuri istoria a dovedit ca experienţa clienţilor a fost una benefică. Sub nicio formă nu este vorba de un exit al VBRO de pe piaţa din România, ci de posibilitatea atragerii unor parteneri/investitori noi.", explică oficialii băncii.

Totuşi, acestea sunt planurile locale ale băncii. Deciziile luate la nivel de grup sunt necunoscute momentan.

Volksbank România, la fel ca toate celelalte subsidiare ale Grupului, nu este implicată direct în procesul de "due dilligence" (n.r. o analiză detaliata asupra riscurilor pe care le poate ascunde o tranzacţie) şi nici nu are informaţii despre desfăşurarea acestuia. Focusul nostru rămâne pe repornirea business-ului şi atingerea obiectivelor pe piaţa locală.", continuă reprezentanţii Volksbank.

Lanţul ieşirilor din piaţa bancară românească a început la sfârşitul anului trecut, când GE Money a fuzionat cu Garanti Bank.

Vezi care sunt celelalte trei bănci care au anunţat că ies din România


2 June 2011