Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, la TVR1, referindu-se la întâlnirea cu reprezentantii mediului bancar, pe care a avut-o marti, ca reactia bancilor (cu privire la finantarile pentru programul "Prima casa", n.n.) nu este multumitoare si o considera incorecta.

Bancile incearca sa scoata profit maxim din programul "Prima casa"Seful statului a mentionat ca asteapta din partea acestora „dinamism si curaj" si ca le reproseaza în primul rând dobânzile mari.

„Reactia bancilor nu este multumitoare si o consider incorecta. Eu le-am propus un parteneriat, iar astazi am auzit numai plângeri ... ce sa mai faca statul.

Dar este timpul ca bancile din România sa faca si ele ceva pentru economia româneasca", a spus Basescu.

Acesta a mentionat ca simpla mentinere a liniilor de credit este un efort, care este recunoscut si este o respectare a întelegerilor anterioare acordului cu FMI. „Dar eu astept de la banci mai mult.

Astept dinamism si curaj", a subliniat el. În opinia sefului statului, când economia creste cu sase sau opt procente, „e usor sa fii bancher si sa treci la profituri sume uriase". „Bancile adevarate si bancherii adevarati stiu sa faca bani si pentru ei, si pentru economie, si în perioada de criza", a continuat el.

Basescu a spus ca reproseaza bancilor, în primul rând, „dobânzile foarte mari". „Au lichiditati, sunt bani, nu înteleg de ce mai mentin aceste dobânzi. Sigur, au niste probleme din decembrie, ianuarie, februarie, când s-au repezit sa-si ia clientii unii altora, ca într-un joc de-asta fara reguli si atunci au oferit dobânzi foarte mari la depozite.

Acum le este foarte greu sa coboare aceste dobânzi, pentru ca ei platesc la depozitele pe care le au dobânzi mari, de 20%, de 18%, însa aceasta nu este vina economiei românesti, este responsabilitatea lor si trebuie sa-si asume si raspunderea de a mai pierde din profit", a spus Basescu.

Presedintele a afirmat totodata ca nimeni nu poate impune bancilor o anumita conduita în ceea ce priveste costul banilor. „Ce mi se pare inadmisibil este ca abordarea lor este risc zero", a aratat seful statului. Întrebat ce pârghii ar avea pentru a convinge bancile, Basescu a raspuns: „Nu am pârghii si nimeni nu are. Bancile sunt libere sa faca ce vor.

Dar nici nu putea sa nu aiba loc aceasta discutie, în care eu sa-mi exprim punctul de vedere, ca în propunerea pe care le-am facut-o - parteneriat între stat si sistemul bancar privat - noi ne-am respectat obligatiile.

Sursa

5 June 2009