Creditul Prima Casă continuă să fie preferatul românilor atunci când vine vorba de achiziţia unei case. Statisticile arată că numai în ultimele trei săptămâni au fost vândute 1.500 credite în valoare de aproximativ 60 milioane euro. În ritmul acesta, banii alocaţi iniţial programului Prima Casă 4 se vor termina în jumătate de an.

25326-prima-casa.jpgMinisterul de Finanţe a decis că Prima Casă 4 trebuie să continue. Astfel, statul a suplimentat fondurile alocate programului cu încă 200 milioane euro. Ţinând cont de faptul că preţul mediu al unei locuinţe cumpărate prin programul Prima Casă 4 este de aproximativ 38.000 euro, plafonul este suficient pentru circa 10.500 de credite. Valoarea totală a acestor credite ajunge la 400 milioane euro, împrumuturile fiind garantate de stat în proporţie de 50%.

„Mai avem bani din vechiul plafon şi primim în continuare dosare. Nu putem solicita bani din noul plafon înainte să terminăm garanţiile alocate deja. Fiecare bancă va primi garanţii din plafonul de 200 milioane euro în limita cotei pe care o deţine acum”, afirmă reprezentanţii BCR, citaţi de ZF.

BCR, cea mai mare bancă după activele deţinute, a vândut credite ipotecare de 400 milioane euro, dintr-un plafon total de 600 milioane euro prin Prima Casă 4. Potrivit datelor BCR, valoarea creditelor acordate de bancă de la startul programului, în urmă cu trei ani, depăşeşte 1 miliard euro.

Doar patru dintre băncile înscrise în program au reuşit până acum să cheltuiască aproape integral sumele alocate. Vorbim de BCR, BRD, Alpha Bank şi Raiffeisen, care au acordat aproximativ 90% din credite prin Prima Casă 4. Numărul persoanelor care au accesat un împrumut garantat de stat în această etapă a programului se ridică la circa 24.000.

„Nu am început încă procedurile de majorare a plafonului, dar monitorizăm atent solicitările de garantare astfel încât să nu existe sincope între momentul finalizării plafonului actual şi cel alocat pentru 2012. În ultima perioadă, am observat o creştere accentuată a cererilor de credit”, afirmă Adrian Jantea, director de promovare şi distribuţie persoane fizice al BRD, citat de ZF.

Pentru a putea primi suplimentar bani de la stat, băncile trebuie să anunţe Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi Ministerul Finanţelor Publice că termină plafonul, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de data la care estimează că vor epuiza banii.

Cei mai mulţi dintre românii care şi-au cumpărat o locuinţă prin programul Prima Casă au ales creditele în euro, doar 250 clienţi s-au împrumutat de la bănci în moneda națională. Explicaţia este simplă,  creditele ipotecare în lei au fost evitate de cli­enţi din cauza dobânzilor mult mai mari. Astfel, dacă un împrumut în euro are o dobândă mai mică de 5% pe an, la lei, dobânzile se apropie de 8% pe an, ceea ce înseamnă câteva sute de lei în plus la rata lunară.

Creditele vândute prin programul Prima Casă au un avans minim de 5% din valoarea garanţiei, în timp ce ofertele de credite standard vin cu un avans minim de 15% la lei şi de 25% la euro.

Multe dintre băncile de la noi concurează programul garantat de stat, oferind dobânzi aproape sau chiar sub nivelul creditelor Prima Casă, astfel că singurul avantaj al programului guvernamental este avansul foarte mic, de doar 5%.

Spre deosebire de etapele precedente, când au fost acordate credite de 1,86 miliarde euro în doi ani, în ediţia a patra, statul nu mai garantează integral împrumuturile, jumătate din risc fiind preluat de către bănci. Circa 40 clienţi au intrat până acum în incapacitate de plată, ceea ce înseamnă o rată de default (datorii care nu se mai recuperează ) de 0,07%, mult sub rata de default a creditelor ipotecare standard.

CITEȘTE ȘI: Cum afli cu exactitate ce bănci mai au sau nu bani pentru Prima Casă?

 

19 June 2012