Băncile pentru locuinţe privesc cu optimism anul 2011 şi estimează că portofoliul de clienţi va include 375.000 - 400.000 de români, comparativ cu 320.000 de persoane în decembrie 2010, iar economiile acestora vor avansa cu peste 40%, la circa un miliard de lei, anunţă Mediafax.

16658-blocuri.jpg"Clienţii sistemului Bauspar, de economisire-creditare, provin în prezent din familii cu venituri medii şi sub-medii, de circa 600 euro/lună/familie, pentru care accesul la produse de finanţare imobiliară este limitat. Numărul persoanelor care au contractat un astfel de produs urmează un trend crescător, de la peste 100.000 în anul 2007 la circa 375.000-400.000 de clienţi estimaţi pentru finalul anului 2011", a declarat într-o conferinţă de presă economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, citând un studiu al Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ din România.

Potrivit estimărilor făcute de reprezentanţii BCR, peste un milion de persoane vor fi interesate de produsele Bauspar în viitorul apropiat. Sumele economisite în acest sistem au crescut în ultimii trei ani cu peste 50% anual, fiind estimată depăşirea sumei de un miliard lei la finalul acestui an.

Pe piaţa de economisire-creditare din România sunt prezente două bănci, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi BCR Banca pentru Locuinţe, care aveau la finele anului trecut un portofoliu format din peste 320.000 de persoane, care au depus în total aproximativ 700 de milioane de lei.

Astfel, sumele economisite prin sistemul de economisire-creditare reprezentau la sfârşitul lui 2010 sub 1% din totalul depozitelor populaţiei, de peste 104 miliarde de lei.

România are nevoie disperată de economisire, iar sistemul de economisire-creditare este singurul pe care îl susţine şi statul, prin acordarea unei prime de 25% din suma economisită în anul respectiv, dar nu mai mult de 250 euro/an/deponent", a spus Anghel.

El consideră că acordarea primei de la stat are ca efect atragerea şi orientarea economiilor populaţiei spre investiţii în domeniul locativ (renovare, reabilitare, construcţie sau achiziţie de locuinţe) şi reprezintă un sprijin sustenabil acordat depozitelor Bauspar, care va permite pe termen mediu acestui sector să finanţeze investiţii anuale de circa 600 de milioane de lei în modernizarea şi construcţia de locuinţe, ce pot genera peste 10.000 de locuri de muncă în industria construcţiilor şi, astfel, fiind generate venituri anuale suplimentare la bugetul de stat, din taxe şi asigurări sociale.

Anghel a menţionat că acordarea primei de la stat are efect de multiplicare a investiţiei, prin sumele încasate la bugetul statului din TVA, impozit pe venituri, asigurări sociale.

Produsul de economisire-creditare constă în încheierea unui contract prin care clienţii trebuie să economisească o perioadă de timp, în medie 3-5 ani, iar ulterior au posibilitatea accesării unui credit în lei cu dobândă fixă, avantajoasă. Pe toată perioada de economisire cu băncile pentru locuinţe, clienţii primesc la soldul economisit într-un an prima de stat de 25% pe an, în limita a 250 de euro, plus dobânda oferită de bănci. La partea de creditare, dobânzile sunt în lei, fixe, cu valori între 4,5% şi 6%, în funcţie de produsul ales.

Finanţările obţinute pot fi folosite pentru îmbunătăţirea domeniului locativ: renovare, modernizare, extindere, construcţie sau cumpărare de locuinţe.


1 March 2011