Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Băncile, pe timp de criză: prieten sau duşman?

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 1869

Întreaga lume a început să privească cu precauţie colaborarea cu băncile, după anii de criză. Ultimul an însă demonstrează că mulţi clienţi au reuşit să facă o diferenţiere clară între produsele care implică risc şi cele care, din contră, aduc stabilitate financiară. În ciuda disputelor legate de cât de eficiente sunt depozitele, valoarea totală a acestora a continuat să crească într-un ritm moderat. Dar aceasta este singura parte pozitivă din evoluţia sistemului bancar, în ultimul an.

Băncile, pe timp de criză: prieten sau duşman?Ultimul an nu a fost prea uşor pentru bănci, care se străduiesc acum să recâştige încrederea clienţilor. Activele nete bancare totale au scăzut cu 0,94% în lei, iar acest lucru nu s-a mai întâmplat, în ultimii 10 ani. Obţine un credit mare şi o dobândă mică, cu un dosar întocmit fără cusur Suma pe care o bancă poate să o împrumute unui client depinde de mai mulţi factori. Sigur, veniturile clientului sunt unul dintre cele mai ... Motivul din spatele acestei scăderi este legat de scăderea volumului de credite, în urma unei cereri reduse atât din partea populaţiei, cât şi a companiilor. Potrivit statisticilor, atât persoanele fizice cât şi cele juridice îşi fac drum spre bancă doar pentru a depune bani.

„În 2013 s-a resimţit o tendinţă uşor negativă pentru creditele bancare totale, care au înregistrat o scădere de 2,51% faţă de anul 2012. În acelaşi timp, sistemul bancar românesc a reuşit să atragă o valoare totală a depozitelor bancare în creştere, într-un ritm moderat. Această situaţie arată apetenţa populaţiei spre economisire, precum şi prudenţa crescută a marilor companii”, se arată într-un studiu Ensight.

Clienţii bancari depun sume tot mai mari în depozite

Iar sumele depuse în conturile bancare continuă să crească. Dacă în 2012 totalul era de aproximativ 17 miliarde lei, în 2013 totalul a ajuns la 200 miliarde lei. Iar acest comportament s-a resimţit în ciuda politicilor bancare de reducere a dobânzilor, în unele cazuri.

„În cazul companiilor, depozitele au crescut cu peste 15%, faţă de anul precedent. Depozitele în moneda naţională chiar au crescut în mod semnificativ, deşi dobânzile au fost
înjumătăţite, la acest tip de depozite, de la 5,15% în decembrie 2012 la 2,19% în decembrie 2013. Companiile dau dovadă de o prudenţă crescută într-o perioadă care se caracterizează prin incertitudine economică şi politică”, demonstrează studiul citat.

Stabilă este şi piaţa cardurilor, unde Românii, mai responsabili? Mai puţini bani cheltuiţi cu cardul şi mai multe depozite bancare Plata cu ajutorul cardului bancar părea să cucerească românii, dar 2012 a adus o scădere a numărului total de carduri valide, cât şi a ... s-a menţinut creşterea numărul de carduri valide precum şi valoarea tranzacţiilor de plată. Astfel, numărul cardurilor a crescut cu peste 3%, iar valoarea tranzacţiilor a evoluat cu aproape 14%. Aşadar, există fundaţia necesară pentru ca băncile să îşi reclădească încrederea în faţa clienţilor, dar pentru acest lucru este nevoie de optimizarea reţelei, dezvoltarea şi îmbunătăţirea canalelor alternative precum şi consolidarea pieţei. Un alt aspect, deloc de neglijat, este restructurarea portofoliului de credite.

„Numărul creditelor neperformante este în continuare în creştere, avansând de la 18,2% în 2012 până la 21,8% în 2013. Acest avans a condus la deteriorarea suplimentară a calităţii creditelor pentru multe bănci, deşi cele mai multe şi-au consolidat portofoliile prin vânzarea creditelor neperformante. S-a ajuns în această situaţie din cauza numărului mare de împrumuturi acordate sectoarelor cu un grad de risc mai ridicat, dar şi de procesul de depreciere a monedei naţionale faţă de monedele străine”, arată oficialii Ensight.

La nivel regional, România rămâne a patra cea mai mare piaţă bancară din Europa Centrală şi de Est, cu active bancare totale de 91,4 miliarde de euro, din totalul regional de 927,8 miliarde de euro.

CITEŞTE ŞI: Fără încredere în bănci, evoluţia pieţei imobiliare va fi anevoioasă Ultimii ani au fost dificili atât pentru clienţii bancari, cât şi pentru bănci. Incapabile să îşi apere contractele de fluctuaţiile ... Fără încredere în bănci, evoluţia pieţei imobiliare va fi anevoioasă


Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video