Ministerul Finantelor Publice (MFP) a primit oferte de la 20 de banci pentru programul "Prima Casa", valoarea totala a ofertelor fiind de 1,457 miliarde euro, a anuntat institutia.

Bancile s-au inghesuit la Cele 20 de banci care au achiesat sunt: BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Leumi Bank, ATE Bank, Intesa San Paolo Bank, Credit Europe, OTP Bank, Unicredit, ING, Emporiki, Millenium Bank si Garanti Bank.

"Dupa analiza ofertelor, Ministerul Finantelor Publice (MFP) si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGC) vor comunica public bancile care indeplinesc toate criteriile de eligibilitate si volumul alocat pro-rata fiecarei banci pentru incadrarea in plafonul de un miliard euro stabilit pentru anul 2009", se arata intr-un comunicat al MFP.

Bancile care se incadreaza in criteriile stabilite urmeaza sa semneze conventii de garantare cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Aurel Saramet, presedintele FNGC, a declarat ca programul "Prima Casa" va deveni operational din a doua zi dupa semnarea unui ordin comun intre MFP si Ministerul IMM-urilor privind modul de gestionare si de plata, prevazuta pentru 8 iulie.

"Suntem pregatiti ca pe 9 iulie sa incepem analiza dosarelor pe care solicitantii le vor depune la banci", a adaugat Saramet. Oficialul fondului a aratat ca procesul de achizitie a locuintei prin acest program va dura 10-11 zile, inclusiv cu inregistrarea ipotecii.

Majorare de plafon

Avand in vedere suprasubscrierea bancilor cu aproape 50%, Guvernul analizeaza posibilitatea majorarii plafonului de garantare a creditelor bancare in 2010.

"Suprasubscrierea cu peste 450 milioane euro in programul <> ne face sa luam in calcul extinderea plafonului de garantare a creditelor in 2010, dupa o analiza care va fi efectuata la finalul anului.

Multumim bancilor care au raspuns acestui program si suntem bucurosi pentru suprasub­scriere", a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

El a aratat ca ofertele depuse de banci vor fi analizate si ca asteapta si raspunsul populatiei la acest program.

Conform Hotararii de Guvern privind "Prima Casa", persoanele care vor lua credit prin programul "Prima Casa" vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3000 euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) plus maxim 2,5 puncte procentuale.

 Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

Sursa

29 June 2009