Băncile vor solicita un avans de minimum 25% la creditele imobiliare în euro. Prima Casă scapă

Publicat: | Autor: Cristina Tamaş, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 5059

Avansul solicitat de bănci va fi de cel puţin 25% în cazul creditelor imobiliare în euro şi de 40% la împrumuturile imobiliare în alte valute. Dar asta numai dacă veniturile solicitantului nu sunt obţinute în moneda respectivă sau nu sunt indexate la acea valută, se arată în Regulamentul privind creditele aprobat de BNR. Programul Prima Casă este exceptat de la aceste condiţii.

sursa: zf.roRegulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice al BNR, publicat în Monitorul Oficial:

1. Valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 85% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor acordate în lei.

2. În cazul creditelor denominate într-o monedă străină sau indexate la cursul unei monede străine, valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 80% din valoarea garanţiei ipotecare dacă debitorul obţine veniturile eligibile denominate ori indexate la moneda creditului.

3. Valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare acordat unui debitor care nu obţine veniturile eligibile denominate sau indexate la moneda creditului nu poate depăşi 75% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor denominate în euro sau indexate la cursul euro şi 60% în cazul creditelor denominate în alte monede străine ori indexate la cursul unor alte monede străine.

4. Prevederile (1) şi (3) nu se aplică în cazul creditelor pentru investiţii imobiliare garantate integral sau parţial de stat.

În proiectul de regulament publicat de BNR, pentru finanţările imobiliare în euro, solicitanţii ar fi avut nevoie de un avans de cel puţin 30%, şi de 40% în cazul finanţărilor în alte monede străine.

În ceea ce priveşte creditele de consum, acestea vor fi acordate pe o perioadă de cel mult cinci ani, iar solicitanţii trebuie să aducă garanţii de cel puţin 133% din valoarea împrumutului.

„La acordarea creditelor de consum denominate în valută ori indexate la cursul unei valute, solicitantul trebuie să dispună de garanţii reale şi/sau personale la un nivel de minimum 133% din valoarea creditului. Creditele de consum pot fi acordate pe o durată de maximum cinci ani", se mai spune în regulamentul BNR, citat de NewsIn.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat săptămâna trecută că BNR doreşte descurajarea creditelor în valută BNR vrea să încurajeze creditarea în monedă naţională. În acest sens banca centrală pregăteşte o serie de măsuri prudenţiale care ... dacă s-ar stopa creditarea în valută, finanţarea sursei de venit pentru locuinţe ar dispărea, pentru că nicio bancă nu poate să-şi asume un asemenea risc, să finanţeze pe 30-40 de ani construcţii de locuinţe din depozite pe şase luni.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a aprobat în şedinţa din 28 octombrie 2011 Regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice. Regulamentul intră în vigoare din 31 octombrie, data publicării în Monitorul Oficial.

CITEȘTE ȘI Românii au găsit un credit mai tentant decât Prima Casă. Află care sunt opţiunile În goana după cei câţiva clienţi suficient de curajoşi încât să se înhame la credite ipotecare acum, băncile aplică ... Românii au găsit un credit mai tentant decât Prima Casă. Află care sunt opţiunile


Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail
B1TV - PRIMA CASA 4
Get Adobe Flash Player to be able to see this content
19089-2.jpg
B1TV - Prima Casa 4
10463-60410397-2.jpg
Programul "Prima casa", deblocat? Asteptati, ne transmit bancherii!
10432-new.jpg
Dezvoltatorii vor si nu vor Prima Casa 2
10279-64651.jpg
Blocaj în programul Prima Casă
9970-agentii.jpg
Agentii imobiliari spera ca programul Prima casa sa dezghete piata
9964-tvr.jpg
Prima Casă 2 dinamizează piaţa terenurilor
9772-mai_greu_de_luat.jpg
Mai greu de luat
9434-60400644-2.jpg
Creste la 80.000 de euro plafonul la Prima Casa, crestem si noi preturile"
9173-60398655-2.jpg
Guvernul a deblocat "Prima Casa"
6924-60356947-2.jpg
Boc, nemultumit de ritmul de rezolvare al dosarelor pentru Prima Casa
Imobile prima casa
Apartamente de max 70.000 EURO
Sondaj Media
Considerați că 2016 este un an bun pentru achiziția unei proprietăți imobiliare?
Da, cât mai repede posibil, deoarece prețurile au început deja să urce încet.
Da, dar fără grabă. Piața abia se stabilizează, iar prețurile nu au cum să scadă mai mult de atât.
Nu sunt interesat de achiziția unei locuințe în viitorul apropiat.
Nu încă. Voi mai aștepta, cred că prețurile vor mai înregistra ușoare scăderi.
Nu, prețurile încă mai trebuie să scadă mult pentru a se adapta puterii de cumpărare din România.
OFERTE RECOMANDATE
Popesti-Leordeni , SU: 160 mp
Pipera , SC: 500 mp
Bucurestii Noi , SC: 99 mp, 3 cam.

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video