Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Prăbușirea bancnotei preferate a teroriștilor: hârtia de 500 euro, scoasă din circulație

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 2381

Bancnota de 500 de euro s-a transformat mai degrabă într-o glumă proastă, dintr-o valoare financiară, iar retragerea ei din circulație – care este acum o certitudine, a fost mult anticipată. Numită și bancnota Bin Laden sau bancnota folosită mai des pentru a ascunde fraude decât pentru achiziții cinstite, hârtia de 500 de euro își trăiește ultimele clipe de liberă circulație. Din 2018, ea va fi retrasă de pe piață iar singura țară care are ceva de obiectat este Germania.

500 euroBancnota de 500 de euro a fost tipărita într-un număr de aproximativ 600 de milioane de hârtii, respectiv aproximativ 3% din numărul total al bancnotelor euro aflate în circulație. Cu toate acestea, de această bancnotă este legat un număr invers proporțional de fraude la nivel înalt. Cel mai recent caz este atentatul Charlie Hebdo, din Franța. Potrivit anchetatorilor, atacul a fost finanțat parțial din vânzarea de bunuri contrafăcute.

În urma atacurilor Charlie Hebdo, guvernul francez a înăsprit restricțiile la plățile cu cash și a început să monitorizeze îndeaproape retragerile mari. Astfel, francezii pot să mai facă plăți cu cash doar dacă sunt mai mici de 1.000 de euro, spre comparație cu 3.000 de euro, cât era pragul înainte de eveniment. Retragerile de numerar sau depozitele mai mari de 10.000 de euro pe lună sunt în mod automat verificate de către autoritățile specializate în spălarea de bani”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Daniel Roșeanu, analist economic.

Bancnota de 500 de euro, acuzată că a funcționat mai mult ca în favoarea infractorilor

Evenimentele din Franța au stârnit o avalanșă de reacții negative la nivel european, după ce ani întregi, specialiștii în economie au avertizat că bancnota de 500 de euro pare să aibă ca scop primar înlesnirea activităților tetoriștilor, celor care spală bani și cartelurilor de droguri.

28 de miniștri de finanțe din Uniunea Europeană au făcut un apel către Comisia Europeană de a aprofunda nevoia unor restricții adecvate în cazul plăților cu numerar care depășesc anumite sume. Totodată, ei au cerut găsirea unei punți de decizie între Banca Centrală Europeană și executivul european pentru a lua în calcul măsuri specifice pentru bancanotele mari, în special cea de 500 de euro”, continuă Daniel Roșeanu.

Ca urmare a acestui moment, Banca Centrală Europeană a anunțat că va scoate de pe piață bancnota de 500 de euro. Acest lucru se va întâmpla până la finalul lui 2018, dar va exista o perioadă de grație în care ea va putea fi acceptată la plată. Cei care vor rămâne cu această bancnotă în casă după această dată o pot răscumpăra de la ghișeele băncilor centrale.

CITEȘTE ȘI:

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video