Clienţii care achită cu bani gheaţă sunt din ce în ce mai numeroşi pe piaţă imobiliară americană. În anumite state, procentul acestora se ridică chiar la 80%. Cumpărătorii vor să profite pe ultima sută de metri de preţurile scăzute, deoarece cel mai scăzut nivel deja a fost atins şi urmează creşteri, explică specialiştii americani.

31312-bani_cash.jpgPiaţa imobiliară americană este animată de banii cash. În majoritatea statelor americane, mai mult de jumătate dintre cumpărători plătesc cu bani gheaţă pentru proprietăţile imobiliare, conform unui raport al companiei Realty Trac. Proprietăţile executate silit oferite spre vânzare la preţuri mici atrag numeroşi investitori şi firme de private equity, aceştia dorind să-şi plaseze banii în real estate, înainte ca preţurile să urce. Însă sunt anumite state, precum Texas, Utah sau New Mexico, în care astfel de tranzacţii sunt aproape inexistente, datorită numărului mic de proprietari ajunşi în pragul executării silite.

În luna iunie, la nivel naţional, o treime dintre tranzacţiile imobiliare implică bani cash:

  • Statul Nevada – 58% dintre proprietăţile tranzacţionate au fost achitate bani gheaţă
  • Statul Florida – 57% dintre tranzacţii s-au făcut cu bani cash
  • Statul New York – 51% dintre vânzători au încasat bani cash
  • Statul Vermont – 80% dintre cumpărători au plătit cu bani gheaţă

„Piaţa imobiliară din SUA se îndreaptă încet, dar sigur, către normalitate şi sustenabilitate, datorită unui număr ridicat de clienţi ce pompează bani gheaţă în segmentul rezidenţial. Preţurile au atins cel mai scăzut nivel, astfel că investitorii se grăbesc să achiziţioneze înainte ca piaţa să înceapă să urce”, a declarat pentru CNN Daren Blomquist, vice president al RealtyTrac.

RECOMANDARE: Proprietari înduplecaţi să-şi vândă locuinţa, de către agenţi imobiliari creativi. Află unde!

Unul dintre cele mai atractive oraşe este Atlanta, în acest moment: 42% dintre tranzacţiile din luna iunie au fost făcute cu bani cash, iar 27% dintre cumpărători sunt investitori (cel mai ridicat nivel din ţară). Atlanta încă se luptă cu un număr mare de executări silite, ceea ce face din acest oraş o ţintă pentru companiile şi oamenii de afaceri care vor să-şi plaseze banii în domeniul real estate.

O altă metropolă americană a cărei piaţă imobiliară s-a prăbuşit în ultimii ani este Phoenix. Odată cu începerea crizei, a explodat numărul proprietarilor ce n-au mai reuşit să achite ratele la creditele ipotecare, astfel că piaţa a fost invadată de locuinţe executate silit. Din acest motiv, Phoenix a fost unul dintre primele oraşe ochite de investitorii imobiliari – în urmă cu un an, 25% dintre cumpărători erau companii şi oameni de afaceri. În prezent însă, numărul acestora a coborât la 13%, deoarece deja s-au vândut cele mai mult proprietăţi interesante, scoase pe piaţă la preţ mic.

Florida este unul dintre statele în care mulţi dintre cumpărătorii care achită cu bani cash sunt persoane fizice, în special pensionari, conform datelor Blomquist. În Orlando, 53% dintre proprietăţile tranzacţionate în luna iunie s-au făcut cu bani gheaţă, procentul s-a ridicat la 58% în Tampa, în timp ce în Miami a atins 64%.

PE ACEEAȘI TEMĂ: Chinezii cuceresc piaţa imobiliară din SUA

 

 

12 August 2013