Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Numărul banilor falși este în creștere, în România. Bancnota de 100 de lei este preferata falsificatorilor

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 1226

BNR, la fel ca și Banca Centrală Europeană, este în permanentă alertă, atunci când vine vorba de bani falși. Anual sunt expertizate milioane de bancnote, pentru a identifica falsurile. Per total, numărul bancnotelor false descoperite reprezintă doar o parte infimă a banilor puși în circulație, dar numărul acestora crește. Anul trecut, în România, numărul banilor falși identificați a crescut cu peste 120%.

bani falsiLa nivel european, se identifică anual peste 800.000 de falsuri, iar România contribuie la această cifră. Anul trecut, BNR a expertizat 2.630 de bancnote false, un număr mai mare cu 122% față de anul anterior. Dintre acestea, un procent covârșitor îl dețin bancnotele de 100 de lei, care au însumat 1.725 de unități. Pe locul doi, dar la mare distanță, se găsește bancnota de 50 de lei, din care s-au identificat 673 de falsuri. Pe locul trei se află bancnota de 200 de lei, din care BNR a identificat 187 de falsuri.

Astfel, pentru un milion de bancnote autentice aflate în circulație, există 2,4 bucăți bani falși. Cifra este în creștere, comparativ cu anul 2013, când raportul era de 0,83 bucăți la un milion de bancnote autentice puse în circulație. Din totalul bancnotelor false, 230 au fost capturate de poliție înainte de a fi puse în circulație, dar 2.400 de falsuri au fost depistate în circulație, cu 225% mai multe decât în anul 2013”, reiese dintr-un raport al BNR.

Atunci când vine vorba de moneda europeană, cele mai multe falsuri se găsesc în cazul bancnotelor de 20 de euro, respectiv 75% din total. Urmează bancnotele de 10 euro, cu o pondere de 6% din totalul falsurilor. La polul opus, cel mai rar falsificate sunt bancnotele de 5 euro, respectiv 0,4% din total. Pentru a se asigura că nivelul falsificărilor nu va crește, Banca Centrală Europeană  înlocuiește treptat seriile bancnotelor. S-a început cu bancnota de 5 euro, urmând cea de 10 euro. în timp, prin același proces vor trece și bancnotele mai mari, ajungând la cea de 500 de euro. Cele mai multe falsuri, în cazul monedei europene, vin din țările membre, respectiv 98,5%.

CITEȘTE ȘI:

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video