Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Atenţie, bani falşi! Sute de mii de bancnote false, lei şi euro, au fost confiscate în 2013

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 3171

Bancnotele false sunt un permanent motiv de îngrijorare pentru Banca Centrală Europeană dar şi pentru BNR. Numai anul trecut s-au descoperit aproape 800.000 de astfel de falsuri vizând euro, dintre care câteva mii au fost găsite chiar în România. Aceste cifre par spectaculoase, dar specialiştii ne asigură că ele sunt mici, raportat la volumul total de monedă europeană care rulează în acest moment.

Atenţie, bani falşi! Sute de mii de bancnote false, lei şi euro, au fost confiscate în 2013În al doilea semestru din 2013 s-au descoperit aproximativ 353.000 de monede euro false. În prima jumătate a anului trecut, s-au retras din circulaţie încă 317.000 de euro contrafăcuţi. În anul 2012, doar pe teritoriul României s-au descoperit aproape 2.500 de bancnote euro false, cu 34% mai puţin decât în anul anterior.

„Cel mai des contrafăcut, respectiv peste 75% dintre falsuri, se produc cu bancnotele de 20 euro şi 50 euro. Totuşi, se simte o creştere în cazul contrafacerii bancnotelor de 10 euro, ajungând la 6,3% din totalul falsurilor”, arată Doiniţa Marin, bancher.

La cealaltă extremă, cele mai puţine falsuri se înregistrează în cazul bancnotelor de 5 euro, respectiv 0,4% din total. Pentru a lupta împotriva fenomenului de falsificare a monedei europene, Banca Centrală Europeană  înlocuieşte gradual seriile de bancnote. Bancnotele euro se schimbă Actualele bancnote euro se vor schimba. Începând cu luna mai, va intra în circulaţie bancnota de 5 euro, urmând ca şi ... În 2013 a fost înlocuită bancnota de 5 euro, iar la finele acestui an, urmează să fie înlocuită şi bancnota de 10 euro. Progresiv, vor fi înlocuite şi bancnotele mai mari, până la cea de 500 de euro. potrivit datelor BCE, 98,5% dintre bancnotele contrafăcute recuperate anul trecut au fost folosite în ţări din zona euro. Doar 1,2% au provenit din state membre UE din afara zonei euro şi 0,3% din alte regiuni ale lumii.

Şi leii se contrafac

Datele BNR arată faptul că, în anul 2012, s-au falsificat peste 4.500 de bancnote, în scădere cu 20% faţă de anul anteror. Mai mult de jumătate dintre acestea au fost capturate de poliţie, în acţiuni special demarate, înainte de a fi puse în circulaţie. Aproximativ 2.200 de falsuri au fost depistate în circulaţie, cu 33% mai puţin faţă de anul anterior. Bancnota cu cel mai mare ritm de falsificare a fost cea de 10 lei, urmată de bancnota de 100 de lei şi cea de 200 de lei.

Falsurile pot fi depistate prin privirea atentă a bancnotei

Cum îţi protejezi averea, când băncile nu mai sunt sigure? Alternativele sunt aurul, bursa şi titlurile de stat Românii au preferat întotdeauna să păstreze banii cash decât să constituie depozite bancare, în ciuda profitului care ar ... Cele mai multe falsuri pot fi depistate cu uşurinţă, prin verificarea atentă a elementelor de siguranţă. Acestea trebuie privite în lumină, astfel încât pe marginile de sus stânga, pe faţă, şi dreapta, pe spate, să se vadă integral valoarea numerică. De asmenea, trebuie verificată existenţa firului de siguranţă şi a ferestrei transparente. Pe bancnotele mai mari, cum ar fi cea de 50 de euro, se poate verifica imaginea de pe hologramă. Aceasta trebuie să se schimbe la uşoara înclinare a hârtiei, trecând de la valoarea numerică la imaginea unei ferestre sau a unei uşi. Tot în înclinare, valoarea numerică de pe verso, din colţul stânga jos, îşi schimbă culoarea din vişiniu în verde sau maro.

CITEŞTE DESPRE: Conturile offshore: ce sunt, când sunt necesare şi ce beneficii aduc? Deschiderea unui cont offshore este adesea înconjurată de o multitudine de informaţii eronate, contradictorii. Încă sunt mulţi cei care ... Conturile offshore: ce sunt, când sunt necesare şi ce beneficii aduc?

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baba Novac , SU: 45 mp, 2 cam.
Rahova , SC: 72 mp, 2 cam.
Bucurestii Noi , SC: 56 mp, 2 cam.

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video