În lipsa finanţărilor venite de la investitorii străini din imobiliare, care au ridicat piaţa construcţiilor în perioada 2005-2008, producătorii de lacuri şi vopsele şi-au îndreptat armele de marketing către consumatorii finali. Însă previziunile sunt sumbre şi în acest sector, care va fi afectat de scăderile salariale anunţate pentru bugetari în semestrul al doilea al anului.

Piaţa de lacuri şi vopsele a ajuns anul trecut la circa 170-180 mil. euro, în scădere cu 25% faţă de anul precedent, luănd în calcul cifrele de afaceri ale principalilor jucători de pe acest segment, excluzănd vănzările de materiale de construcţii, produse chimice sau alte game care nu intră în categoria de lacuri şi vopsele.

Avănd în vedere că nu există studii clare, Business Construct a realizat pentru al treilea an consecutiv propria analiză bazată pe datele financiare primite de la jucătorii din piaţă.

Potrivit datelor adunate, cel mai mare producător de lacuri şi vopsele este în prezent Fabryo, companie deţinută de fondul de investiţii suedez Oresa Ventures, urmat de Policolor, controlat de fondurile de investiţii Reconstruction Capital 2 şi Romanian Investment Fund, şi de Köber din Piatra-Neamţ, producător deţinut de Aurel şi Marian Köber. Primii trei jucători deţin mai mult de jumătate din piaţa totală de lacuri şi vopsele.

În condiţiile în care investiţiile imobiliare s-au prăbuşit, cea mai mare pondere în vănzările de vopsele au avut-o consumatorii casnici şi echipele de meseriaşi, în detrimentul firmelor de construcţii, care nu au mai avut proiecte, potrivit jucătorilor din piaţă.

De altfel, şi investiţiile în promovare ale principalilor jucători din industria de vopsele s-au îndreptat către consumatorul final în ultimii doi ani şi tendinţa se păstrează şi anul acesta.

 
Sursa

1 July 2010