Considerata una dintre cele mai mari institutii bancare din lume, Bank of China a inceput sa elibereze credite ipotecare pe piata interna a Marii Britanii.

Bank of China ofera credite imobiliare in Marea BritanieImprumuturile sunt destinate persoanelor fizice care doresc sa-si cumpere o casa sau o locuinta. Potrivit „Financial Times", acest pas a luat prin surprindere mediile politice si economice de la Londra.

Problema este ca, dupa cum scrie publicatia citata, Bank of China ofera clientilor sai britanici dobanzi foarte mici pentru piata locala, cu numai 2,5% mai ridicate decat rata de referinta a Bancii Angliei.

Prin urmare, bancile britanice sunt scoase pur si simplu din competitia concurentiala. In schimb, noteaza FT, pentru a intra in posesia banilor, doritorii trebuie sa accepte o intalnire individuala cu angajatii bancii chineze.

O masura de precautie, explica FT. Pe acest fundal, ministrul de Finante, Elistair Darling, si-a anuntat intentia de a obliga bancile britanice sa scada dobanzile la creditele acordate intreprinderilor mici si mijlocii.

„Sunt foarte ingrijorat de modul in care bancile crediteaza acest sector al economiei", a spus el in direct la BBC.

Pe de alta parte, potrivit ultimelor statistici oficiale, Produsul Intern Brut al Marii Britanii a scazut in trimestrul II al anului curent cu 0,8% comparativ cu primele trei luni, mult peste previziunile expertilor, care prognozasera un regres de numai 0,3%.

Sursa

27 July 2009