Traian Băsescu a aşteptat venirea delegaţiei FMI în România pentru a scoate în faţă ultimele cifre pe care le are despre domeniul construcţiilor. Din informaţiile preşedintelui, rezultatele companiilor încep să se îmbunătăţească, iar clienţii sunt tot mai interesaţi să cumpere produse şi servicii.

21736-9000006635.jpgÎn timp ce Băsescu vorbeşte despre progresele din domeniul construcţiilor, FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană aplaudă eforturile României în ceea ce priveşte inflaţia. Am reuşit să depăşim aşteptările Comisiei formate din oficiali europeni, care au declarat că se aşteptau ca inflaţia să scadă în ultima parte a anului 2011, însă aşteptările lor au fost depăşite. De fapt, exact acesta a fost contextul care a permis segmentului de construcţii să marcheze un moment pozitiv.

"Am văzut cifrele din construcţii, încep să se îmbunătăţească. Este sentimentul diminuării inflaţiei, iar populaţia începe să fie interesată să cumpere servicii şi bunuri, ceea ce e un semnal bun", a spus preşedintele Traian Băsescu.

Preţurile de consum au scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv

Reprezentantul Fondului Monetar Internaţional, Jeffrey Franks, a confirmat că scăderea inflaţiei este cel mai bun semnal pentru economia românească.

"Ne aşteptam să scadă inflaţia, dar a scăzut mult mai mult. Este o ştire foarte bună, românii simt preţurile când merg la magazin în fiecare zi. Am discutat cifrele cu BNR şi ministerul Finanţelor, şi indicaţiile pentru al treilea trimestru sunt relativ bune", a spus Franks.

Preţurile de consum au scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor. Astfel, inflaţia anuală a coborât la 3,45%, cel mai redus nivel după 1990, şi a intrat în intervalul ţintit de BNR pentru acest an.

• Rata anuală înregistrată în România este apropiată de media UE, de 3,3%.
• Banca centrală ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%, dar are o prognoză uşor mai ridicată, de 4,6%.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se află în România în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by. Cele mai importante teme de discuţie cu autorităţile române vizează construcţia bugetului pe anul viitor şi reforma companiilor de stat.

CITEȘTE ȘI România are toate premisele să reziste cel mai bine la un nou val de criză. Economia locală pare solidă, comparativ cu alte ţări din regiune


31 October 2011