Practicarea unor dobanzi mari poate prejudicia economia romaneasca si chiar bancile, a declarat ieri presedintele Traian Basescu, atacand din nou sistemul bancar.

Basescu ataca iar: Dobanzile mari nu pot avea efecte benefice in economieSeful statului a afirmat ca este necesara o mai buna reglementare si supraveghere a institutiilor financiare si a precizat ca a avut intalniri repetate cu reprezentantii bancilor, mesajul pe care l-a transmis de fiecare data fiind necesitatea unui parteneriat banci-guvern pentru diminuarea efectelor crizei.

„In Romania, bancile prefera contracte mai putine, insa cu valori unitare mari. Practicarea unor dobanzi mari nu poate avea efecte benefice asupra economiei.

Ea se poate traduce, pe termen mediu si pe termen lung, in prejudicii asupra economiei romanesti si, pana la urma, chiar asupra bancilor", a precizat Basescu in deschiderea lucrarilor grupului 1, al patronatelor, din cadrul Comitetului Economic si Social European.

El a declarat ca este foarte necesara in acest moment flexibilizarea conditiilor de creditare de catre banci si a subliniat faptul ca este necesara si o mai buna reglementare si supraveghere a institutiilor financiare.

Seful statului a spus ca un alt fenomen care afecteaza investitiile din Romania este birocratia, existand un numar mare de taxe si impozite, unele fara impact pozitiv la buget. Seful statului s-a declarat un sustinator al simplificarii sistemului de taxe si impozite.

Presedintele a mai spus ca Romania are nevoie de o crestere imediata si substantiala a capacitarii de absorbtie a fondurilor provenite de la UE.

El a tinut sa sublinieze ca exista o transparenta redusa in relatia dintre institutiile care gestioneaza absorbtia fondurilor si beneficiarii proiectelor derulate din bani de la UE.

El a punctat faptul ca pe site-urile acestor institutiii nu este practicata o terminologie unitara in legatura cu procedurile si documentele necesare pentru elaborarea proiectelor din bani europeni.

Seful statului s-a referit de asemenea la problema locurilor de munca, apreciind ca acestea sunt „o problema majora atat pentru Romania, cat si pentru ansamblul Uniunii Europene".

„Astazi, exista multe motive de nemultumire - legate atat de aspectul cantitativ, cat si de cel calitativ: mana de lucru este insuficienta, mai ales insuficient sau inadecvat calificata; in plus, contractia cererii interne si a pietelor de export determina o crestere a spectrului somajului.

Din cauza crizei, sectoare intregi si-au redus activitatea, afectand viata a mii de persoane", a spus seful statului.

Sursa

17 June 2009